c S

Fatah in Hamas podpisala spravni dogovor

13.10.2017 07:31 Kairo, 12. oktobra (STA) - Rivalski palestinski gibanji Fatah in Hamas sta danes v Kairu podpisali sporazum o spravi, s katerim bosta končali dolgoletni spor. Dogovor, ki sta ga strani dosegli po dveh dneh pogajanj pod pokroviteljstvom Egipta, sta podpisala namestnik vodje Hamasa Salah al Aruri in vodja Fatahove delegacije Azam al Ahmad.

V skladu z dogovorom bodo palestinske oblasti popoln nadzor nad območjem Gaze prevzele 1. decembra, je sporočila egiptovska vlada, ki je posredovala med sprtima stranema.

Dogovor predvideva tudi napotitev okoli 3000 policistov palestinskih oblasti v Gazo, je razkril član pogajalske ekipe, ki je želel ostati neimenovan. To je sicer malo v primerjavi s številom Hamasovih policistov, ki vzdržujejo red v tej enklavi.

Vir, ki je sodeloval na pogajanjih, je razkril, da bodo v skladu z dogovorom nadzor nad mejnim prehodom Rafa med območjem Gaze in Egiptom prevzele varnostne sile palestinskih oblasti. V prihodnjih dveh tednih naj bi se začela tudi pogajanja med vsemi palestinskimi skupinami o oblikovanju vlade narodne enotnost.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je pozdravil spravni dogovor. Po njegovih besedah gre za dokončni dogovor, s katerim se bodo končale delitve med Palestinci.

Na območju Gaze so podpis sporazuma proslavili številni ljudje na ulicah, ki nosijo zastave Egipta, Palestine, Fataha in Hamasa.

Predstavnik Fataha je pred tem sporočil, da bo Abas obiskal Gazo v mesecu dni. Palestinski predsednik Gaze ni obiskal od leta 2007, ko je nadzor nad območjem prevzel Hamas.

Eno od ključnih vprašanj na pogajanjih so bili ukrepi, ki jih je v zadnjih mesecih proti Gazi uvedel Abas, med drugim zmanjšanje dobave električne energije, zaradi česar so imeli prebivalci elektriko le nekaj ur na dan.

"Vsi nedavno sprejeti ukrepi bodo v kratkem ukinjeni," je zagotovil visoki predstavnik Fatah Zakarija al Aga.

Izrael je v prvem odzivu poudaril, da mora kakršenkoli spravni dogovor med Palestinci vključevati zavezo mednarodnim dogovorom in pogojem bližnjevzhodne četverice, torej mora vsebovati razorožitev Hamasa in njegovo priznanje Izraela, je poročala francoska tiskovna agencija AFP, ki navaja neimenovanega izraelskega vladnega predstavnika.

Hamas, ki ga EU in ZDA uvrščata med teroristične organizacije, je leta 2007 s silo prevzel oblast v Gazi in gibanji sta bili od takrat v sporu. V preteklosti je več poskusov sprave propadlo.

Minuli mesec je Hamas pristal na predajo civilnih oblasti v Gazi palestinskim oblastem, usoda njegovega oboroženega krila s 25.000 pripadniki pa ostaja jabolko spora med stranema.

Prejšnji teden je palestinski premier Rami Hamdalah prvič po letu 2015 obiskal Gazo. Njegovi ministri so ob tej priložnosti uradno prevzeli nadzor nad svojimi področji na območju.

Gaza, ozek pas ozemlja ob sredozemski obali, kjer v zelo slabih razmerah živi dva milijona ljudi, je pod izraelsko blokado, odkar je Hamas prevzel nadzor nad območjem. Organizacije za človekove pravice opozarjajo, da so razmere za življenje na tem na območju katastrofalne.