c S

EU naj bi začela notranje pogovore o prihodnjem odnosu z Britanijo

13.10.2017 08:13 Bruselj, 13. oktobra (STA) - EU naj bi kljub zastoju v pogajanjih o treh prednostnih ločitvenih vprašanjih začela "notranje pripravljalne pogovore" o prihodnjih odnosih z Veliko Britanijo. K temu naj bi na zasedanju prihodnji teden pozvali voditelji 27 članic EU, nakazuje osnutek izjave. S to gesto naj bi poskušali premakniti pogajanja, ki so v slepi ulici.

EU vztraja, da je treba pred začetkom pogajanj o prihodnjih odnosih najprej doseči zadosten napredek pri treh prednostnih ločitvenih vprašanjih - pravicah državljanov, finančni poravnavi in meji na irskem otoku.

Velika Britanija pa vztraja, da je mogoče finančna vprašanja konkretno opredeliti le v sklopu pogajanj o prihodnjih odnosih, ki jih želi začeti takoj. Pogajanja so zato v slepi ulici.

Voditelji sedemindvajseterice bodo prihodnji teden predvidoma pozdravili napredek glede pravic državljanov, prepoznali nekaj napredka pri irskem vprašanju ter izpostavili, da je Britanija sicer obljubila, da bo spoštovala svoje finančne obveznosti, vendar pa te obljube še ni prevedla v trdne in konkretne zaveze.

Ob tem naj bi napovedali, da bodo stanje znova preučili decembra in takrat presodili, ali je dosežen zadosten napredek pri ločitvenih vprašanjih, ki omogoča sprejetje smernic za pogajanja o prihodnjih odnosih in morebitnem prehodnem obdobju.

Da bi bila unija popolnoma pripravljena na ta scenarij, pa bodo voditelji predvidoma pozvali k "notranjim pripravljalnim pogovorom", piše v osnutku izjave, ki se seveda lahko še spremeni. S to gesto naj bi poskušali prepričati Britanijo, da zmehča svoja stališča, in zagotoviti premik naprej.