IUS-INFO - Dnevne novice - Počivalšek s pooblastilom vlade za podpis pogodbe z Magno
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

12.10.2017

Počivalšek s pooblastilom vlade za podpis pogodbe z Magno

Ljubljana, 12. oktobra (STA) - Ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku je vlada prižgala zeleno luč za podpis pogodbe o izvedbi strateške investicije z investitorjem Magna Steyr ter Občino Hoče-Slivnica. V torek bo ministrstvo z Magno hkrati podpisalo tudi pogodbo o finančni podpori.

"Minister Počivalšek dobil pooblastilo za podpis pogodbe o izvedbi strateške investicije z Občino Hoče-Slivnica in investitorjem Magna Steyr," so prek spletnega družbenega omrežja Twitter sporočili iz vlade.

Počivalšek je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil, da se je s pogodbo investitor zavezal, da bo v roku 10 let izvedel investicije v vrednosti najmanj 100 milijonov evrov in ustvaril najmanj 1000 novih delovnih mest.

"Pogodba je zapisana tako, da ščiti interese naše države, ne obremenjuje državnega proračuna ter strogo zavezuje investitorja, da mora izpolniti cilje pogodbe. Država lahko v primeru neizpolnjevanja zahteva pogodbeno kazen," je povedal Počivalšek.

Če na primer investitor v petih letih ne bi začel izvajati investicije, bi lahko Slovenija od njega terjala do pet milijonov evrov kazni. Izjema velja v primeru, da niso izpolnjeni določeni pogoji za investicijo - okoljevarstveno soglasje, gradbeno dovoljenje ter prenos zemljišč. Za prvo fazo so vsi ti trije pogoji že izpolnjeni, je poudaril minister.

Na drugi strani država ni odgovorna za izpolnjevanje pogojev za izvedbo investicije in v primeru, da ti niso izpolnjeni, odškodninsko ne odgovarja. Investitor v nobenem primeru ni upravičen odškodnine iz naslova izgubljenega dobička.

Investitor mora državi ob tem poročati o poteku izvajanja investicije z letnimi in ad hoc poročili. Vlada pa si je izpogajala tudi možnost izvedbe nadzora na kraju samem, in sicer lahko vstopi v vse objekte in pregleda vso dokumentacijo.

V primeru pravnega spora med državo in vlagateljem bo o njem odločala arbitraža treh arbitrov s sedežem v Ljubljani po pravilih Mednarodne gospodarske zbornice. Arbitri bodo razsojali v skladu s slovenskim pravom.

Pogodba bo podpisana v torek, ko bo položen tudi temeljni kamen za Magnino lakirnico. Hkrati bo podpisana tudi pogodba o financiranju prve faze projekta - država bo Magni zagotovila 18,6 milijona evrov. Za to drugo pogodbo ni potrebno soglasje vlade, saj se izvaja po zakonu o tujih neposrednih investicijah in je bila izpogajana neposredno med ministrstvom in Magno.

Ministrstvo je za zagotovitev te finančne spodbude prerazporedilo tri milijone evrov, iz službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pa se bo nanj prerazporedilo proste pravice porabe v skupni višini 3,5 milijona evrov, so sporočili.

Investicija je namreč predvidena v letih 2017 do 2019 in letos jo bo vlada sofinancirala v višini treh milijonov evrov. Preostalih 3,5 milijona evrov pa je namenjenih za izvedbo aktivnosti po pogodbi za vzpostavitev proizvodne cone na razvojnem območju v občini Hoče-Slivnica oz. za pravočasno izvedbo pridobivanja zemljišč na tem območju, so pojasnili.

Obe pogodbi je že potrdila tudi Magnina uprava v Kanadi, je zagotovil Počivalšek.

Vlada je sedaj svoje v zvezi s projektom Magna po več kot letu dni "garanja" opravila, je bil zadovoljen minister. V prehodu v izvedbeno fazo investicije pa vidi tudi pozitiven signal domačim in tujim investitorjem, da se poslovno investicijsko okolje v Sloveniji v smislu prijaznosti ter hitrosti spreminja.

Magnina naložba v prvo fazo investicije, to je v lakirnico, je ocenjena na 146,4 milijona evrov in naj bi ustvarila nekaj več kot 400 delovnih mest. V drugi fazi naj bi se odprlo še okoli 1500 delovnih mest. Pripravljalna dela za lakirnico so se na terenu že začela.

Pot do Magnine naložbe je bila trnova predvsem zaradi nasprotovanja nekaterih naravovarstvenih organizacij. Očitno pa njihov boj še ni končan. Novičarski spletni portal Požareport je danes poročal, da je predsednik Slovenskega E-foruma Gorazd Marinček na ministrstvo za okolje in prostor vložil predlog za izrek ničnosti za okoljevarstveno soglasje ter predlog za obnovo postopka izdaje. Vložil je tudi predlog za odpravo in razveljavitev soglasja, ki naj bi kršilo zakon o vodah.

Na upravno sodišče pa naj bi medtem že prispela prva tožba zoper vladno direkcijo za vode in Arso, prav tako zaradi izdaje vodnega in okoljskega soglasja, še poroča Požareport.

Počivalšek se glede tega ne vznemirja. "Okoljevarstveno soglasje je pravnomočno. Vsak ima pravico, da se pritoži, organ, na katerega se je pritožil, pa bo zadevo obravnaval. Mi se ukvarjamo s tem, kako bomo investicijo izvedli," je komentiral navedbe.

Na ministrstvu so sicer navedli še, da bodo občini Hoče-Slivnica kot pogodbeni partnerici za vzpostavitev proizvodne cone na razvojnem območju letos namenili 5,39 milijona evrov in še 4,11 milijona evrov, pri čemer bi morala večino tega zneska prejeti prihodnje leto. Tako bo občina letos v ta namen dobila 9,5 milijona evrov, prihodnje leto pa 0,5 milijona evrov.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar