Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

12.10.2017

Vrhovno sodišče sprejelo poslovnik o ločenih mnenjih

Ljubljana, 12. oktobra (STA) - Vrhovno sodišče je sprejelo poslovnik o ločenih mnenjih, ki jih je kot možnost pri odločanju vrhovnih sodnikov uvedla februarja sprejeta novela zakona o pravdnem postopku. Poslovnik povzema določbe zakona, dodatno pa določa, da lahko vrhovni sodnik poda bodisi odklonilno bodisi pritrdilno ločeno mnenje. Veljati je začel 7. oktobra.

Novela zakona o pravdnem postopku, ki se je začela uporabljati septembra, je med drugim uvedla možnost, da lahko vrhovni sodnik, ki ne soglaša z izrekom ali obrazložitvijo vrhovnega sodišča o reviziji, poda ločeno mnenje, ki je namenjeno predstavitvi stališč, ki jih je sodnik izrazil ob obravnavanju revizije in so narekovala njegovo odločitev.

Ločeno mnenje lahko da tudi več vrhovnih sodnikov skupaj, lahko pa se ločenemu mnenju vrhovnega sodnika pridruži drug vrhovni sodnik.

Ločeno mnenje lahko poda le vrhovni sodnik, ki je to napovedal ob odločanju, pridružitev k mnenju pa je mogoča tudi brez predhodne napovedi.

Vrhovni sodnik mora ločeno mnenje izdelati v sedmih dneh od dneva, ko dobi besedilo odločbe o reviziji. Senat, ki odloča o reviziji, pa lahko določi tudi drugačen rok, če to narekujejo narava ali okoliščine konkretne zadeve. O podaljšanju ali skrajšanju roka odloči senat takoj po končanem glasovanju z večino glasov. Če ločeno mnenje ni izdelano v roku, se šteje, da se je vrhovni sodnik ločenemu mnenju odpovedal.

Zakon še določa, da vrhovno sodišče pravila o ločenih mnenjih podrobneje določi s posebnim poslovnikom, ta pa je sprejet, če zanj glasujeta najmanj dve tretjini sodnikov vrhovnega sodišča.

Omenjena novela zakona o pravdnem postopku je sicer med drugim odpravila dovoljeno revizijo in ohranila le še t. i. dopuščeno revizijo, kar pomeni, da bo vrhovno sodišče odločalo le o tistih zadevah, za katere bo ocenilo, da so pomembne za razvoj prava in poenotenje sodne prakse.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar