c S

Vlada tudi o članih sveta UKC Ljubljana in razporeditvi sredstev za skrajševanje čakalnih dob

12.10.2017 11:37 Ljubljana, 12. oktobra (STA) - Vlada je dnevni red današnje seje razširila s predlogom razrešitve treh članov sveta UKC Ljubljana ter predlogom za imenovanje novih, na mizi pa ima tudi predlog sprememb v zvezi s splošnim dogovorom, v katerem bi razporedili sredstva za skrajševanje čakalnih dob. Predlog ni znan, neuradno pa naj bi bila tudi tokrat v igri MD Medicina.

Predlog za razširitev splošnega dogovora za letos je bil sicer na mizi že avgusta in je v koaliciji dvignil precej prahu zaradi predloga, da bi razpoložljiva sredstva prerazporedili koncesionarju MD Medicina. Vlada tako konec avgusta te točke ni obravnavala.

Je pa tedaj ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc napovedala, da bo ponovno pregledala seznam izvajalcev za enkratni dodatni program skrajševanja čakalnih vrst, preverila, v kolikšni meri so izvajalci sposobni opraviti vse storitve, ki so jih sporočili ministrstvu, in koliko imajo nedopustno dolgo čakajočih bolnikov.

Kakšen je njen nov predlog za razporeditev sredstev, ni še javno znano, je pa po seji pričakovati izjavo ministrice.

Vlada naj bi po odstopu predsednika sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Tomaža Glažarja ter še dveh predstavnic ustanovitelja v svetu zavoda, Mateje Radej Bizjak in Simone Hribar Motore, danes odločala o njihovi razrešitvi in imenovanju novih. Predlogi ministrice sicer niso še javni.

Koalicijski partnerji so po današnjem srečanju pred sejo vlade pojasnili, da se o teh dveh točkah s področja zdravstva, o katerih naj bi odločala vlada, niso pogovarjali. So se pa dotaknili zbiranja podpisov za zahtevo referenduma o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti.