c S

Na Dnevih slovenskih pravnikov tudi o vlogi sodstva v pravni državi

12.10.2017 06:04 Portorož, 12. oktobra (STA) - Vrata danes odpirajo tradicionalni Dnevi slovenskih pravnikov, ki so osrednje srečanje pravnikov. Poleg aktualnih tem s področja gospodarskega in delovnega prava ter drugih pravnih vej bodo udeleženci razpravljali še o nevarnosti terorizma, pravnih posledicah brexita, srečanje pa bo odprla okrogla miza o vlogi sodstva v pravni državi.

Na okrogli mizi, ki jo bo vodil pravnik Lojze Ude, bodo po zapisih na spletni strani organizatorja sodelovali predsednica ustavnega sodišča Jadranka Sovdat, predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, predstavnik tožilstva Zvonko Fišer ter pravnika Erik Kerševan in Matej Avbelj.

Ude je v zvezi z okroglo mizo za STA dejal, da je vloga sodstva pri zagotavljanju pravne države izjemno pomembna, saj sodstvo v primeru sporov odloči, kaj sodi v okvir pravne države in kaj ne. Obenem je izpostavil, da mu zelo poenostavljene kritike sodstva kot kontinuitete prejšnje ureditve niso všeč. "Sploh ne menim, da ni treba tudi sodstva kritizirati, tudi sam sem imel že več kritičnih pripomb na delo sodstva, vendar pa trditi nekaj tako politikantskega in demagoškega, da je sodstvo nasledek predhodne oblasti, je že skoraj smešno, ne samo nestrokovno," je dodal.

Kot pojasnil Ude, je vsakdo upravičen do kritike vseh vej oblasti, tudi veje med seboj lahko izražajo kritike. "Tudi politika lahko obravnava sodstvo in ga kritizira, ne sme pa nastopiti tako politikantsko in vse obveznosti, ki jih ima tudi sama, prikazovati kot take, ki preprečujejo uveljavitev pravne države zaradi sodstva," je poudaril. "Sodišča dejansko premalo uporabljajo ustavna načela, tudi splošna načela prava in še marsikaj bi se jim dalo očitati. Vendar očitanje je eno, resna kritika eno, politikantstvo pred volitvami pa drugo," je bil kritičen.

Sodstvo je zelo občutljiv element pravne države, saj v civilnih sporih izgubi polovica strank, v kazenskih zadevah so nezadovoljni vsi obsojeni, oškodovanci pa ko so obsojenci oproščeni. Ude je zato opozoril, da je sodstvo, ko se mu očita neupoštevanje nekaterih splošnih načel, "potrebno kritizirati z občutkom".

Sicer bodo na Dnevih slovenskih pravnikov v Portorožu do sobote potekale razprave o aktualnih in perečih temah. Danes dopoldne bodo podelili priznanja Zveze društev pravnikov Slovenije, popoldne pa spregovorili tudi o spremembi življenjskih navad zaradi terorizma. V petek dopoldne bo potekala razprava o izzivih EU v luči brexita, migracij in digitalnega prava, popoldne pa bodo na okrogli mizi spregovorili o izzivih in pasteh pri implementaciji razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Že 43. srečanje pripravljajo Zveza društev pravnikov Slovenije, Zveza društev za gospodarsko pravo Slovenije in IUS Software.

Odvetniška zbornica Slovenije pa skupaj z Odvetniško akademijo zbornice in Območnim zborom odvetnikov Ljubljana danes popoldne v Ljubljani pripravlja dogodek, s katerim bodo počastili dan evropskih odvetnikov, ki bo 25. oktobra. V ospredju tako dneva kot tudi današnjega dogodka bodo izzivi, ki jih odvetnikom prinaša e-poslovanje. Odvetnik Janez Stušek bo tako danes spregovoril o dolžni skrbnosti odvetnikov pri e-poslovanju.