c S

EU bo potrdila vzpostavitev evropskega javnega tožilstva

12.10.2017 06:04 Bruselj/Luxembourg, 12. oktobra (STA) - Pravosodni ministri EU bodo danes v Luksemburgu po štirih letih pogajanj predvidoma sprejeli zakonodajo za vzpostavitev evropskega javnega tožilstva, ki naj bi začelo delovati leta 2020. Pri projektu sodeluje 20 članic, tudi Slovenija. Namen je zagotoviti učinkovit pregon kaznivih dejanj, ki škodujejo finančnim interesom EU.

Evropsko javno tožilstvo s sedežem v Luksemburgu bo pod določenimi pogoji pristojno za preiskavo in pregon goljufij in drugih kaznivih dejanj, ki vplivajo na finančne interese EU.

Osrednjo vlogo bo imel evropski glavni tožilec, ki bo vodil urad. Pooblaščeni evropski tožilci v posameznih članicah bodo pristojni za dnevno izvajanje preiskav in pregona.

Pri projektu sodelujejo Belgija, Bolgarija, Hrvaška, Ciper, Češka, Estonija, Grčija, Nemčija, Španija, Finska, Francija, Latvija, Litva, Luksemburg, Portugalska, Romunija, Slovaška, Italija, Avstrija in Slovenija.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v govoru o stanju unije septembra predlagal, naj se pristojnosti tožilstva razširijo tudi na kazniva dejanja v povezavi s terorizmom, kar podpirata Francija in Italija.

Evropsko javno tožilstvo se vzpostavlja v sklopu okrepljenega sodelovanja, ki se lahko uporabi, če pomemben predlog, ki se mora sprejeti s soglasjem, blokira ena članica ali manjša skupina članic.

Pravosodni ministri bodo obravnavali še vrsto drugih tem, na primer evropski informacijski sistem kazenskih evidenc (Ecris); skupaj z notranjimi ministri bodo razpravljali tudi o kazenskem pravosodju v kibernetskem prostoru.

Slovenijo bosta danes v Luksemburgu zastopala pravosodni minister Goran Klemenčič in državni sekretar na notranjem ministrstvu Andrej Špenga, ki se bo v petek udeležil še zasedanja notranjih ministrov, na katerem bo v ospredju reforma schengna.