c S

Mitja Žagar odločitev katalonskih oblasti ocenjuje kot zelo pametno

11.10.2017 15:58 Ljubljana, 11. oktobra (STA) - Odločitev katalonskih oblasti, da preložijo uveljavitev neodvisnosti in dajo priložnost dialogu je bila po mnenju Mitje Žagarja z Inštituta za narodnostna vprašanja (INV) izjemno pametna. Dialog se mu nasploh zdi optimalni pristop k reševanju krize. EU je s svojimi stališči glede vprašanja spet pokazala, da ni kos večjim problemom, je menil za STA.

"S tem so se pokazali kot premišljeni državniki, ki želijo poiskati vse možne poti, da na miren, demokratičen način razrešijo krizo, ki je s katalonskim referendumom nastala v Španiji in Kataloniji," je Žagar ocenil torkovo naznanilo katalonske regionalne vlade, da bodo z uveljavitvijo neodvisnosti počakali, da bi dali priložnost dialogu z Madridom.

"Gre za dolgoročnejši pogled in hkrati pomeni takšna rešitev nadgradnjo dosedanje katalonske poti, ki je šla po mirni in demokratični poti," je ocenil znanstveni svetnik na INV, ki se mu zdi najbolje, če bi se strani uspeli dogovoriti za mediacijo in posredovanje.

Je pa res, da za takšno razreševanje potrebuješ partnerje, drugo stran, s katero se lahko pogovarjaš, je dejal in ocenil, da bi to znal biti problem. Veliko je namreč odvisno od odgovora madridske vlade in perspektive niso najboljše, je menil.

Pri tem Žagar izpostavlja, da je stališče Španije delno pogojeno tudi s tem, da "španski politiki vedo, da so tisti, ki so pristali na dialog, na decentralizacijo, ki so se bili pripravljeni pogovarjati z regijami, zlasti Katalonijo, praviloma imeli težave v naslednjem ali istem mandatu".

Glede možnosti rešitve krize demokratično s preureditvijo Španije meni, da je ena od poti federalizacija Španije, kar pa je prav tako v nasprotju s trenutno špansko ustavo. "Je pa vprašanje, če bi bila taka rešitev za Katalonce sploh še sprejemljiva," je dejal.

V vsakem primeru zgolj znotraj trenutne španske ustavne ureditve rešitve, ki bi bila sprejemljiva za Katalonijo, verjetno ne bo mogoče najti, je prepričan.

EU je po njegovem prepričanju v tem primeru še enkrat več pokazala, da "enostavno ni kos večjim problemom in ni sposobna ravnati proaktivno" - da bi na eni strani preprečila že samo zaostrovanje in na drugi strani posredovala v sporu.

Izpostavlja sicer, da se znotraj institucij gleda predvsem legalistično in "s stališča ustave Španije in odločb ustavnega sodišča je mogoče sprejeti stališče, da je katalonski referendum v nasprotju s špansko ustavo".

Vendar pa Žagar kot prav tako problematično z vidika ustavnosti in demokracije označuje pretirano uporabo sile s strani španske policije. "Postavlja se vprašanje tako legalnosti kot legitimnosti," je ocenil.

Odprava demokratičnih institucij, uvedba neposredne uprave s strani Madrida in morebitna nova uporaba sile bi lahko po njegovi oceni povzročila hude težave. "Včasih je dovolj nekaj razgretih glav, da sprožijo oborožen spopad in to je zadnja stvar, ki bi si jo v Evropi želeli," je dejal.