c S

Komisija opominja Slovenijo glede nepravilnega prenosa direktiv s področja okolja in prostora

11.10.2017 15:03 Ljubljana/Bruselj, 11. oktobra (STA) - Evropska komisija je zaprla uradna opomina Sloveniji zaradi prenosa predpisa o zmanjšanje potrošnje lahkih plastičnih vrečk in s področja politike morskega okolja. Izdala pa je opomin zaradi nepravilnega prenosa direktive o ohranjanju naravnih habitatov ter prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst in direktive o ohranjanju prosto živečih ptic.

Na ministrstvu za okolje in prostor so zapisali, da izvajajo vse potrebne in možne aktivnosti, da pri odprtih postopkih s komisijo pravočasno izpolnijo svoje obveznosti. Rok za odgovor komisiji je dva meseca od prejema pisma.

Komisija je marca 2013 pričela preiskavo v zvezi z neskladnim prenosom direktiv, maja 2015 pa je poslala še dodatna vprašanja. Ker niso bili zadovoljni s slovenskimi odgovori so v Bruslju sprožila predsodni postopek in izdali uradni opomin.

Bruselj je Sloveniji izdal tudi obrazloženo mnenje zaradi neizpolnitve obveznosti iz direktive o ocenjevanju in upravljanju okoljskega hrupa. Glede tega je že septembra lani Bruselj Sloveniji izdal uradni opomin zaradi neizpolnjevanja obveznosti.

V skladu z direktivo morajo države članice sprejeti karte hrupa, ki bodo kazale izpostavljenost hrupu znotraj poselitvenega območja Mestne občine Ljubljana in Mestne občine Maribor, ob cestah na katerih letni pretok vozil presega tri milijone vozil ter železniških progah, ki jih letno prevozi več kot 30.000 vlakov.

Komisija meni, da Slovenija od septembra 2016 ni dosegla zadostnega napredka, ter ni izdelala operativnega progama varstva pred hrupom za navedeni mestni občini ter navedene ceste in železniške proge. Komisija se je zato odločila, da bo stopnjevala ukrepanje in je Sloveniji izdala obrazloženo mnenje.

"Slovenija aktivno sledi zastavljenemu časovnemu načrtu, da bi svoje obveznosti čim prej izpolnila ter odpravila kršitev in načrtuje javno obravnavo operativnega programa varstva pred hrupom v mesecu novembru," so navedli na ministrstvu.

Dodali so, da je bilo v Sloveniji na začetku mandata sedanje vlade na področju okolja odprtih 18 neuradnih poizvedovalnih postopkov ter 16 kršitev, trenutno je odprtih pet neuradnih poizvedovalnih postopkov ter 15 kršitev, od tega se pri treh čaka samo še na formalno zaprtje.