c S

Na spletni strani pravosodnega ministrstva pregled izvrševanja sodb ESČP

11.10.2017 16:00 Ljubljana, 11. oktobra (STA) - Ministrstvo za pravosodje je na svoji spletni strani objavilo pregled vseh sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) proti Sloveniji, kjer je bila ugotovljena vsaj ena kršitev Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP), ter njihovega izvrševanja, so danes sporočili z ministrstva.

Pravosodno ministrstvo je v skladu z novelami zakona o državni upravi sprejelo več sistemskih ukrepov, ki omogočajo vsebinski napredek pri izvrševanju sodb ESČP in pri dialogu z varuhom človekovih pravic glede stanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin v državi.

S pomočjo tabele na spletni strani ministrstva, ki zajema vse sodbe ESČP proti Sloveniji, kjer je bila ugotovljena vsaj ena kršitev EKČP, je mogoče spremljati tudi akcijske načrte in poročila, ki jih je Slovenija posredovala odboru ministrov Sveta Evrope in končne resolucije, s katerimi odbor formalno pripozna izvršitev sodbe s strani države.

Prikazano je denimo, da je imela Slovenija konec leta 2015 še 309 neizvršenih sodb ESČP, leto za tem pa so zabeležili 49 neizvršenih sodb ESČP.

Nova spletna stran je rezultat zaveze ministrstva k vzpostavitvi večje transparentnosti delovanja, tudi na področju izpolnjevanja temeljnih obveznosti države pri zagotovitvi celovitega varstva pravic in svoboščin iz EKČP, vključno z izvrševanjem sodb ESČP, so še sporočili.