c S

Iraško sodišče odredilo aretacijo organizatorjev kurdskega referenduma o neodvisnosti

11.10.2017 14:32 Bagdad, 11. oktobra (STA) - Sodišče v vzhodnem delu Bagdada je danes odredilo aretacijo predsednice in dveh članov komisije, ki je septembra organizirala referendum o neodvisnosti iraških Kurdov, poročajo tuje tiskovne agencije. S tem se je odzvalo na poziv iraškega sveta za nacionalno varnost, ki ga vodi premier Hajder al Abadi.

Sodišče je odredilo aretacijo predsednice komisije Hendren Saleh ter članov Jarija Hadžija Omarja in Vahide Jofo Hermez. Odločilo je, da je trojica "organizirala referendum v nasprotju z ukazom iraškega vrhovnega sodišča". To je teden dni pred glasovanjem ugotovilo, da je referendum v nasprotju z ustavo in zahtevalo od organizatorjev, da ga odpovejo.

Iraški Kurdi so na referendumu 25. septembra podprli neodvisnost svoje pokrajine. Referendum, na katerem je več kot 92 odstotkov Kurdov glasovalo za neodvisnost, je sprožil hud spor med vlado v Bagdadu in kurdskimi oblastmi. Iraška vlada je v odgovor prepovedala vse mednarodne lete na letališča v Kurdistanu.