c S

Višje sodišče potrdilo oprostilno sodbo strojevodji Ponikvarju

11.10.2017 13:56 Ljubljana, 11. oktobra (STA) - Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo sodbo Okrožnega sodišča v Kranju, s katero je to strojevodjo Andreja Ponikvarja zaradi pomanjkanja dokazov oprostilo očitkov, da je leta 2011 povzročil železniško nesrečo v Jesenicah. Potrditev oprostilne sodbe so za STA potrdili na kranjskem okrožnem sodišču.

Ponikvarja je obtožnica bremenila, da je 26. avgusta 2011 iz malomarnosti spregledal signal, ki je njegovemu potniškemu vlaku prepovedoval nadaljnjo vožnjo, zaradi česar je prišlo do trčenja s tovornim vlakom, v katerem je bilo lažje ali težje poškodovanih 34 ljudi.

Ponikvarja je kranjsko okrožno sodišče avgusta lani oprostilo obtožb, saj da ne more z zadostno gotovostjo zaključiti, da je zares spregledal rdečo luč. Postavitev na postaji naj bi bila sicer takšna, da nista možni dve poti in da vlaka hkrati ne moreta imeti enakega dovoljenja, vendar pa so nekatere priče povedale, da je z manipulacijami možno tudi to. Prav tako po mnenju sodišča ni mogoče izključiti napake na napravah.

Tožilka Marija Marinka Jeraj, ki je za Ponikvarja predlagala dve leti in pol zapora ter leto in pol prepovedi opravljanja poklica, se je na takšno sodbo pritožila na višje sodišče, ki je 21. septembra opravilo javno obravnavo. Na njej so povzeli potek dotedanjega sodnega postopka, tožilka je predstavila pritožbo, Ponikvarjev zagovornik Franc Rojko pa odgovor nanjo. Sodišče je nato svojo odločitev izdalo pisno, v njej pa je, kot rečeno, potrdilo oprostilno sodbo.