c S

Bruselj ponavlja poziv k spoštovanju španskega ustavnega reda

11.10.2017 13:54 Bruselj, 11. oktobra (STA) - Evropska komisija je danes v odzivu na dogajanje v Kataloniji, kjer regionalne oblasti trdijo, da so se v torek simbolno izrekle za neodvisnost, njeno dejansko razglasitev pa so preložile, da bi dale priložnost dialogu z Madridom, izpostavila vnovičen poziv k spoštovanju španskega ustavnega reda.

Evropska komisija je o razmerah v Španiji, ki jih pozorno spremlja, danes na kratko razpravljala na rednem tedenskem kolegiju, je v Bruslju povedal podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis.

Komisija ob tem ponavlja poziv k popolnemu spoštovanju španskega ustavnega reda ter zaupa španskim institucijam, premierju Marianu Rajoyu in drugim političnim silam, ki si prizadevajo najti rešitev v skladu s špansko ustavo.

Poleg tega podpira prizadevanja za premostitev delitev in fragmentacije za zagotovitev enotnosti in spoštovanja španske ustave, je Dombrovskis z nekaj drugačnimi odtenki ponovil stališče komisije, sporočeno po referendumu o neodvisnosti Katalonije 1. oktobra.

Katalonski premier Carles Puigdemont je v torek poudaril, da namerava uresničiti voljo ljudi, ki so se na referendumu ob 43-odstotni udeležbi prepričljivo izrekli za neodvisnost, a obenem predlagal preložitev razglasitve neodvisnosti za nekaj tednov.

Puigdemont je podpisal deklaracijo o neodvisnosti, vendar katalonske oblasti trdijo, da je bilo to simbolno dejanje in da dejansko razglasitev neodvisnosti prelagajo, da bi dali priložnost dialogu z Madridom. Še naprej tudi pozivajo k mednarodnemu posredovanju.