c S

ZN: Cilj nasilja nad pripadniki manjšine Rohingya je njihov izgon iz Mjanmara

11.10.2017 11:51 Ženeva, 11. oktobra (STA) - Nasilje nad pripadniki muslimanske manjšine Rohingya je bilo sistematično, organizirano in koordinirano, njegov cilj pa izgon iz Mjanmara, so danes objavili preiskovalci Združenih narodov, ki so opravili več pogovorov z ljudmi, ki so po 25. avgustu zbežali iz Mjanmara v sosednji Bangladeš, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Brutalni napadi na pripadnike manjšine Rohingya v mjanmarski zvezni državi Rahkine na severu države so bili dobro organizirani, koordinirani in sistematični, njihov namen pa ni bil samo njihov izgon iz Mjanmara, pač pa da tudi preprečijo vrnitev na njihove domove," so danes v Ženevi objavili preiskovalci ZN, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po 25. avgustu je iz Mjanmara v sosednji Bangladeš zbežalo več kot 500.000 pripadnikov manjšine Rohingya.

Poročilo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa nasprotuje uradnim navedbam, da se je vladna varnostna operacija začela šele potem, ko so muslimanski uporniki konec avgusta napadli varnostne postojank in hkrati navaja dokaze, da so se "operacije čiščenja" začele že v začetku avgusta.

Preiskovalci ZN so sredi septembra opravili pogovore s 65 posamezniki ali skupinami, pripadniki manjšine Rohingya, ki so zbežali v Bangladeš.

Muslimanski manjšini Rohigya v pretežno budističnem Mjanmaru zanikajo pravico do državljanstva ter jim omejujejo številne druge pravice. Njihovo gibanje je zelo omejeno, prav tako dostop do osnovnih storitev.