c S

Na srečanju AmChama tudi o izzivih države

11.10.2017 11:46 Ljubljana, 11. oktobra (STA) - Čeprav naj bi Slovenija letos po ocenah urada za makroekonomske analize in razvoj zabeležila 4,4-odstotno gospodarsko rast, gospodarstveniki opozarjajo na izzive, ki so pred državo. Med temi so spremembe delovne zakonodaje, reforma davčnega okvirja, nasloviti bo treba tudi problem starajoče se družbe, je bilo slišati na današnjem srečanju AmChama.

Omenjene reforme oz. spremembe, pri katerih si sicer gospodarstvo želi sodelovati, so namreč potrebne za ohranitev gospodarske rasti.

Med izzivi, ki so pred državo, so udeleženci današnjega poslovnega zajtrka ameriške gospodarske zbornice v Slovenije AmCham v Ljubljani izpostavili še zmanjševanje birokratizacije, ki naj bi sledila digitalizaciji, prostorsko in gradbeno zakonodajo, spodbude za startupe, izobraževalni sistem, ki naj bi postal bolj fleksibilen in sledil potrebam gospodarstva, pa tudi spremembo miselnosti.

Državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar je poudarila tudi pomembnost promocije države kot zelene, kreativne in dostopne vlagateljem. Investicijsko okolje v državi se je po njeni oceni v zadnjih letih izboljšalo, tuje neposredne investicije pa so postale ambasador za slovensko investicijsko okolje.

Zelo pomembno je, da smo optimisti, saj smo sposobni, država ponuja mnogo priložnosti, delovna sila je kvalificirana in kakovostna, je dejala in dodala: "Biti optimist ne pomeni, da nismo realisti". Kot je še ocenila, moramo biti pripravljeni na novo realnost, ki prihaja.

Da je Slovenija država priložnosti, po mnenju podjetnika investitorja v zagonska podjetja in direktorja hitrorastočega tehnološkega podjetja EKWB Marka Tanka kažejo startupi, ki so pri nas prisotni. Ampak ta hitrorastoča podjetja je treba tudi spodbuditi, je poudaril. Tuji vlagatelji, teh je spoznal veliko, namreč po njegovih besedah iščejo majhno državo, kjer bi postali veliki. Majhnost, nekoč ovira, zdaj postaja prednost države.

Predsednik Združenja Manager, višji podpredsednik DEN Controls in generalni direktor Danfoss Trate Aleksander Zalaznik si želi, da bi se politika osredotočila na tiste, ki ustvarjajo denar, ne na tiste, ki ga zapravljajo. Ob tem je opozoril na tehnološki razvoj, ki smo mu priča in se mu je treba prilagoditi, pa tudi na to, da je treba ustvarjati okolje za tiste, ki v državo prihajajo ali v njej ostajajo. Spremeniti bo treba tudi miselnost, saj so meje postavljene v naših glavah.

S tem se je strinjala tudi predsednica AmCham Slovenija in senior partnerka KPMG Slovenija Nevenka Kržan. Kot je poudarila, je treba razmišljati širše, zunaj okvirov, ljudje se ne bi smeli bati sprememb. Ob tem je izpostavila finančni sektor, kjer je prostora za spremembe v luči novih tehnologij precej.