c S

Po ponudbi katalonske vlade na potezi Rajoy

11.10.2017 11:13 Barcelona, 11. oktobra (STA) - Po predlogu katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta, da odložijo uveljavitev neodvisnosti in dajo priložnost dialogu, je na potezi španski premier Mariano Rajoy, je dejal predstavnik katalonske regionalne vlade v Srednji Evropi Adam Casals. O morebitni sprejemljivi ponudbi s strani Madrida bi nato Katalonci znova glasovali na referendumu.

Z odločitvijo o preložitvi uveljavitve neodvisnosti Puigdemont po besedah Casalsa veliko tvega, a meni, da je to zadnja priložnost za dialog. "Verjame, da bi moral med Madridom in Barcelono obstajati dialog, in sicer v mednarodnem okolju", ob morebitni mednarodni mediaciji, je dejal.

"Sedaj je na potezi Rajoy in na njem je, da se odzove in pokaže, ali se bo obnašal kot demokrat in pogovarjal s katalonsko vlado," pravi Casals. Ob tem zagotavlja, da bo katalonska vlada, če se španska ne bo hotela pogovarjati, sprejela ustrezne ukrepe in aktivirala neodvisnost.

Podpis izjave o neodvisnosti s strani Puigdemonta in njegovih zaveznikov je bil po Casalsovih besedah pretežno simbolne narave. "Da, neodvisnost je bila razglašena, a predsednik je pozval parlament, naj potrdi, da še nima učinkov."

Za dialog z Madridom katalonska vlada tako ne postavlja predpogojev, poudarja Casals. Dodaja, da je edini pogoj, ki ga je pred dnevi postavil Puigdemont, umik vseh španskih varnostnih sil iz Katalonije.

"Če bo španska vlada predlagala kakršnokoli izvedljivo ponudbo, pa ne bi šlo neodvisnost, bodo o tem na referendumu glasovali Katalonci in oni odločili," je napovedal Casals. "Smo demokrati, ne bojimo se iti na volišča."

Ob tem zavrača možnost, da bi se uklonili morebitni zahtevi Rajoya po novih regionalnih parlamentarnih volitvah, ker to ni v premierjevi pristojnosti. "V Kataloniji je demokratično izvoljena vlada in edina oseba, ki lahko skliče nove volitve, je predsednik katalonske vlade," je dejal.

Casals sicer poudarja, da gre pri odločitvi Puigdemonta, da zamrzne neodvisnost za "dejanje velike velikodušnosti". Izpostavil je tudi grožnje - med drugim z zaporno kaznijo -, ki da jih je bila katalonska vlada nenehoma deležna.

Omenil je še, da je dan pred govorom v parlamentu tiskovni predstavnik španske Ljudske stranke celo primerjal usodo Puigdemonta z usodo nekdanjega predsednika katalonske vlade Lluisa Companysa. Companysa, ki je prav tako razglasil katalonsko republiko, je leta 1940 v Franciji aretiral gestapo in ga izročil Španiji, kjer so ga usmrtili.