c S

Erjavec v četrtek in petek na delovnem obisku v Moskvi

11.10.2017 10:37 Moskva, 11. oktobra (STA) - Zunanji minister Karl Erjavec bo v četrtek in petek na delovnem obisku v Moskvi, kjer bo potekalo tudi 14. zasedanje medvladne komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje. Minister Erjavec se bo v Moskvi v četrtek najprej sešel z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Zunanja ministra bosta po napovedih obravnavala dvostransko politično sodelovanje, odnose med EU in Rusijo ter aktualna mednarodna vprašanja.

Kot poudarjajo na zunanjem ministrstvu, ima Slovenija z Rusijo tradicionalno dobre odnose. Zaradi slabitev makroekonomskih parametrov na ruskem trgu in sankcij EU proti Rusiji se je gospodarsko sodelovanje med državama pred leti nekoliko zmanjšalo, letos pa spet zaznavata rast blagovne in turistične menjave.

Zasedanje medvladne komisije v Moskvi bo po navedbah ministrstva priložnost za dogovor o konkretnih aktivnostih za izboljšanje in širitev dosedanjega gospodarskega sodelovanja tudi na nova področja. Slovenskemu delu komisije predseduje minister Erjavec, ruskemu pa tamkajšnji minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov.

Zasedanja medvladne komisije se bodo udeležili predstavniki ministrstev in zainteresiranih podjetij, ob zaključku pa je predviden podpis protokola zasedanja, ki bo povzel vsebine medsebojnih dogovorov.

Ministra Erjavec in Nikiforov sta predpriprave na tokratno zasedanje komisije imela konec junija v Ljubljani. Takrat sta opredelila delovna področja zasedanja ter poudarila, da so možnosti za krepitev sodelovanja na področjih informacijskih tehnologij ter digitalizacije, energetike in gozdarstva. Omenila sta tudi sodelovanje med srednjimi in malimi podjetji na področju novih tehnologij. V program za izvajanje pomembnejših projektov pa sta uvrstila štiri nove projekte s področja informacijske tehnologije, tako da program zdaj vključuje 35 projektov.