c S

Parlamentarno skupščino Sveta Evrope bo vodila Ciprčanka Stella Kiriakides

11.10.2017 09:50 Strasbourg, 11. oktobra (STA) - Parlamentarna skupščina Sveta Evrope (PS SE) je v torek za svojo novo predsednico izvolila konservativno ciprsko političarko Stello Kiriakides, so sporočili iz Sveta Evrope. Na položaju bo nasledila Španca Pedra Agramunta, ki je prejšnji teden odstopil iz osebnih razlogov.

Ciprčanka bo PS SE vodila do odprtja naslednjega rednega zasedanja, ki bo januarja prihodnje leto v Strasbourgu.

Stella Kiriakides je 30. predsednica PS SE, prva Ciprčanka in tretja ženska na tem položaju.

"Izvoljena sem bila v času, ko je pod vprašanjem verodostojnost in integriteta skupščine ter Sveta Evrope," je po glasovanju dejala Ciprčanka. Dodala je, da bo v prihodnjih mesecih skušala v institucijo znova vnesti mirnost, konsenz, verodostojnost in enotnost. Napovedala je še neutruden boj proti korupciji ter prizadevanja za to, da bi vsi v SE sledili enakim načelom in etičnemu kodeksu.

Agramunt je odstopil nekaj dni pred tem, ko je bilo v PS SE predvideno glasovanje o njegovi razrešitvi. Z zahtevami po odstopu se je soočal že dlje časa zaradi marčnega obiska v Siriji, kjer se je srečal s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom. Kasneje je pojasnil, da je v Sirijo odpotoval kot španski senator ter obisk označil za napako. Ob odstopu je pojasnil, da se je za to odločil iz osebnih razlogov.