c S

Med finalisti za letošnjo nagrado Saharov tudi venezuelska opozicija

11.10.2017 09:36 Bruselj, 11. oktobra (STA) - V ožjem izboru za letošnjo nagrado Saharov, ki jo Evropski parlament podeljuje borcem za človekove pravice, so letos borka za pravice avtohtonih pravic iz Gvatemale Aura Lolita Chavez Ixcaquic, demokratična opozicija Venezuele ter švedsko-eritrejski novinar in pisec Dawit Isaak, so v torek sporočili iz Evropskega parlamenta.

Tri finaliste so izmed šestih predlaganih kandidatov v torek zvečer izglasovali člani odborov Evropskega parlamenta za zunanje zadeve in razvoj. Dobitnik nagrade bo znan 26. oktobra, nagrado - priznanje in 50.000 evrov - pa mu bodo predali na slavnostni podelitvi v Strasbourgu 13. decembra.

Venezuelska demokratična opozicija opozarja na vse slabše razmere v južnoameriški državi, kjer se gospodarski položaj slabša, vse več pa je tudi kršitev človekovih pravic. Za nagrado Saharov se potegujejo narodna skupščina (Julio Borges) in vsi politični zaporniki iz Foro Penal Venezolano, ki jih predstavljajo Leopoldo Lopez, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos in Andrea Gonzalez.

Švedsko-eritrejskega novinarja in pisca Dawita Isaaka so eritrejske oblasti zaradi političnega delovanja aretirale leta 2001, od leta 2005 pa javnost o njem nima nobenih informacij. Isaak je bil v ožjem izboru za nagrado Saharov že leta 2009.

Aura Lolita Chavez Ixcaquic je članica Sveta ljudstev Ki'che' (CPK), organizacije, ki se v Gvatemali bori za zaščito naravnih virov pred podjetji, ki kopljejo rudo, sekajo gozdove in gradijo jezove.

Letos so bili za nagrado Saharov za svobodo misli sicer predlagani še pakistanska kristjanka Asia Bibi, sopredsedujoča turški prokurdski stranki HDP, zapornika Selahattin Demirtas in Figen Juksekdag ter burundijski borec za človekove pravice Pierre Claver Mbonimpa.

Evropski parlament nagrado Saharov vsako leto podeli posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora. Lani sta nagrado dobili borki za pravice Jazidov Nadia Murad Basee in Lamija Adži Bašar.