c S

Tusk pozval Puigdemonta, naj ne razglasi neodvisnosti Katalonije

11.10.2017 08:05 Bruselj, 10. oktobra (STA) - Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes pozval katalonskega premierja Carlesa Puigdemonta, naj ne razglasi neodvisnosti Katalonije. V nagovoru v Evropskem odboru regij v Bruslju je katalonskega voditelja še prosil, naj spoštuje španski ustavni red ter ne sporoči odločitve, ki bi onemogočila dialog med katalonskimi in španskimi oblastmi.

"Vedno iščimo tisto, kar nas združuje. Združeni v raznolikosti," je, kot še piše v sporočilu za javnost Evropskega sveta, dejal Tusk. Kot je dodal, sam v ta slogan EU močno verjame. Dejal je, da to govori tudi kot pripadnik manjšine, človek, ki ve, kako je biti tepen s policijsko gumijevko ter tudi kot nekdanji premier večje članice EU. "Na kratko, kot nekdo, ki razume in čuti argumente in čustva vseh strani".

Raznolikost po Tuskovih besedah ne bi smela voditi v konflikt, ki bi imel hude posledice za vse: za Katalonce, Španijo in vso Evropo. "Vedno iščimo tisto, kar nas združuje, ne tistega, kar nas ločuje. To bo odločilo o prihodnosti naše celine," je še pozval.

Povedal je še, da je pred dnevi prosil španskega premierja Mariana Rajoya, naj si prizadeva za rešitev katalonskega vprašanja brez uporabe sile. "Ker je moč argumentov vedno večja od argumenta moči".

Tusk je poziv Puigdemontu izpostavil nekaj ur pred tem, preden naj bi ta drevi nagovoril katalonski parlament. Katero pot bo pri tem ubral, še ni jasno. Politični opazovalci in mediji poleg morebitne razglasitve neodvisnosti omenjajo še nekaj drugih scenarijev. Španski mediji sicer poročajo, da Puigdemont najverjetneje ne bo razglasil neodvisnosti, ampak naj bi izide referenduma o neodvisnosti predstavil kot osnovo za utemeljitev pravice Katalonije, da kmalu sproži odcepitev od Španije.