c S

OZP danes o arbitraži in o vprašanju Katalonije

11.10.2017 08:16 Ljubljana, 11. oktobra (STA) - Odbor državnega zbora za zunanjo politiko (OZP) bo danes za zaprtimi vrati nadaljeval junija prekinjeno sejo glede arbitraže o meji s Hrvaško. Poslanci naj bi se seznanili z uradnim prevodom razsodbe, geografskimi kartami slovenskega ozemlja in koraki vlade za implementacijo sodbe. Zatem pa bo odbor razpravljal še o razmerah v Kataloniji.

OZP bo tako nadaljeval sejo, ki se je začela na dan razglasitve razsodbe arbitražnega sodišča 29. junija letos. Zaradi zaupnih gradiv bo seja tudi v nadaljevanju potekala za zaprtimi vrati.

Predsednik odbora Jožef Horvat (NSi) je na sejo povabil premierja Mira Cerarja, zunanjega ministra Karla Erjavca in tudi vodjo projektne enote za meje na zunanjem ministrstvu Marka Vrevca.

Po pričakovanjih se bodo poslanci seznanili z uradnim prevodom arbitražne razsodbe in tudi s podrobnim kartografskim prikazom poteka meje, kot ga je določila arbitraža. Vlada je te zemljevide obravnavala minuli četrtek, po današnji seji OZP pa naj bi bili menda tudi javno objavljeni.

Poslanci naj bi se prav tako seznanili s koraki vlade za implementacijo razsodbe, za katere je v skladu z arbitražnim sporazumom časa šest mesecev od razsodbe, torej do 29. decembra. Hrvaška sicer razsodbo še vedno zavrača, prav tako dialog oz. poskusi za dialog med Ljubljano in Zagrebom doslej niso obrodili nobenih sadov. Generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič je v četrtek vendarle zatrdila, da priprave na implementacijo arbitražne sodbe potekajo "v skladu z načrti".

Odbor bo zatem po koncu obravnave arbitraže nadaljeval še z "redno" sejo, v okviru katere bodo poslanci obravnavali tudi "stališče Slovenije do aktualnih razmer v španski avtonomni pokrajini Kataloniji". O Kataloniji bo OZP sicer skupaj z odborom DZ za zadeve EU na zahtevo Levice znova razpravljal tudi v petek. Takrat pa o "nasilju španske vlade v Kataloniji".

OZP bo danes obravnaval tudi predlog sprememb proračuna za leto 2018 in predlog proračuna za leto 2019.