c S

Bruselj bo razgrnil sveže ideje za izhod iz slepe ulice pri gradnji bančne unije

11.10.2017 08:16 Bruselj, 11. oktobra (STA) - Evropska komisija bo danes razgrnila "sveže in konstruktivne" ideje, ki naj bi pomagale zagotoviti napredek pri postavljanju tretjega stebra bančne unije - spornega evropskega sistema jamstva za bančne vloge. Na podlagi predloga, ki ga je predstavila pred dvema letoma, namreč ni napredka.

Komisija je vzpostavitev evropskega sistema jamstva za bančne vloge za območje evra, znanega po kratici Edis, predlagala kljub nasprotovanju najvplivnejše članice območja evra.

Nemčija, ki v takšnih projektih prevzema največjo odgovornost, skupni shemi zajamčenih vlog za zdaj nasprotuje in poudarja, da je treba najprej zmanjšati tveganja, šele nato pa jih bo mogoče deliti.

Komisija je novembra 2015 predlagala postopen, trifazni premik z nacionalnih ureditev, opredeljenih z evropsko direktivo o sistemih jamstva za vloge, ki naj bi začel v celoti delovati do leta 2024.

Predlog med drugim predvideva ustanovitev evropskega jamstvenega sklada za vloge, ki naj bi se financiral neposredno s prispevki bank, prilagojenimi tveganjem. Varnejše banke naj bi plačevale manjše prispevke, manj varne pa večje.

Skupni sistem jamstva za bančne vloge je bil med krizo poleg skupnega bančnega nadzora in skupnega sistema za reševanje bank predviden kot tretji steber bančne unije, vendar je s popuščanjem krize usihala tudi politična volja za ta projekt.

Zdaj pa se v sklopu razprave o poglabljanju gospodarske in denarne unije znova krepijo pozivi k dokončanju bančne unije, saj naj bi bilo to nujno za izvedbo drugih, še ambicioznejših reform.