c S

V Nemčiji prvi istospolni par posvojil otroka

10.10.2017 13:58 Berlin, 10. oktobra (STA) - Moška iz Berlina sta postala prvi istospolni par, ki je v Nemčiji posvojil otroka, je danes sporočila nemška organizacija za pravice gejev in lezbijk LSVD in to pozdravila kot "velik korak naprej" za istospolno usmerjene.

V Nemčiji lahko istospolni pari sklenejo zakon od 1. oktobra. Berlinčana Michael in Kai Korok sta tako že 2. oktobra svoje civilno partnerstvo spremenila v zakonsko zvezo. Dva dneva pozneje sta potrdilo o tem priložila prošnji za posvojitev dvoletnega dečka, ki z njima že od rojstva živi v reji.

Odobritev posvojitve sta prejela 5. oktobra, je danes sporočila organizacija LSVD. "Gre za še en velik korak naprej za geje in lezbijke z boljšo pravno varnostjo," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal predstavnik organizacije Jörg Steinert. Po njegovih besedah gre tudi za "dokaz, da 'poroka za vse' ni zgolj simbolična".

Bundestag je 30. junija potrdil zakon o porokah istospolnih parov oziroma t. i. poroki za vse, s čimer je sklenitev zakonske zveze omogočil približno 94.000 istospolnim parom. S tem so zanje avtomatsko začele veljati tudi enake pravice s področja obdavčitev in posvojitev, kot veljajo za heteroseksualne pare.