c S

Novomeški kriminalisti podali ovadbo zaradi povzročitve stečaja z goljufijo

10.10.2017 13:31 Metlika, 10. oktobra (STA) - Novomeški kriminalisti so obravnavali sum storitve kaznivega dejanja in po preiskavi na tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja povzročitev stečaja z goljufijo ali nevestnim poslovanjem. Ovadili so tri moške, ki naj bi povzročili stečaj družbe, v katerem upniki niso bili poplačani, nastala škoda pa presega milijon evrov.

Kot so sporočili z novomeške policijske uprave, so ovadili 52-letnika in 41-letnika iz Bele krajine, 29-letnega osumljenca z območja Ljubljane in gospodarsko družbo iz Metlike.

Ugotovili so namreč, da je 52-letni moški kot odgovorna oseba družbe iz Bele krajine v dogovoru z 41-letnim moškim leta 2010 ustanovil novo družbo, registrirano za opravljanje enake dejavnosti, in sicer cestni tovorni promet. Poslovanje prve družbe je nato postopoma prenašal na novo družbo in na ta način slabšal premoženjsko stanje prve, ki ob številnih dolgovih v drugi polovici leta 2011 ni imela več prilivov.

Z namenom, da dolgovi ne bi bili plačani, je v začetku leta 2012 celoten poslovni delež prodal 29-letnemu moškemu iz Ljubljane. Po mnenju kriminalistov se je zavedal, da ta s poslovanjem ne bo nadaljeval in bodo tako nastali pogoji za izbris družbe. Na koncu je bila družba izbrisana, upniki, ki so prijavili za 1,08 milijona evrov terjatev, pa niso bili poplačani.

Poleg tega so kriminalisti na novomeško tožilstvo podali pobudo za začasno zavarovanje premoženja, ki ji je sodišče ugodilo in začasno zavarovalo za 127.034 evrov premoženja.

Za kaznivo dejanje povzročitve stečaja z goljufijo ali nevestnim poslovanjem se sicer storilec kaznuje z zaporom od enega do osmih let, so še dodali na novomeški policijski upravi.