c S

Sodišče: Tepco in japonska vlada odgovorna za katastrofo v Fukušimi

10.10.2017 13:31 Tokio, 10. oktobra (STA) - Japonska vlada in upravljavec nuklearne elektrarne v Fukušimi Tepco sta odgovorna za jedrsko katastrofo leta 2011. Skupno bosta morala tožnikom plačati 500 milijonov jenov (3,8 milijona evrov) odškodnine, sodbo okrožnega sodišča iz Fukušime povzemajo tuje tiskovne agencije.

Gre za drugo razsodbo, v kateri je bila japonska vlada spoznana za krivo za katastrofo, ki je leta 2011 prizadela vzhod Japonske. Takrat sta potres z magnitudo 9,1 in posledični cunami razdejala jedrsko elektrarno, kar je povzročilo taljenje sredic treh reaktorjev v elektrarni. Šlo je za najhujšo jedrsko nesrečo po tisti v Černobilu leta 1986.

Tožbo je vložilo okoli 3800 lokalnih prebivalcev, od katerih sicer okoli 80 odstotkov po nesreči ni zapustilo svojih domov. Sodišče jim je posamično prisodilo do 360.000 jenov (dobrih 2700 evrov) odškodnine, zavrnilo pa je zahtevo po mesečni kompenzaciji v višini 50.000 jenov (370 evrov), dokler se ravni sevanja ne vrnejo na predkrizno raven.

Marca je že sodišče v vzhodnem mestu Maebashi razsodilo, da sta za nesrečo kriva tako japonska vlada kot Tepco. Drugo sodišče v mestu Chiba blizu Tokia pa je prejšnji mesec odločilo, da odgovornost nosi le Tepco.

Primeri na sodiščih se osredotočajo predvsem na vprašanje, ali bi lahko vlada in Tepco predvidela možnost tako uničujočega cunamija. Več kot 10.000 tožnikov je sicer vložilo okoli 30 skupinskih tožb na sodiščih po državi.

Junija je stekel tudi kazenski sodni postopek proti trem nekdanjim menedžerjem Tepca, ki pa še traja.