c S

Dijsselbloem bo ostal šef evroskupine do konca mandata

10.10.2017 08:12 Bruselj/Luxembourg, 09. oktobra (STA) - Finančni ministri držav v območju evra so danes v Luksemburgu izrazili soglasno podporo sedanjemu šefu Jeroenu Dijsselbloemu, da ostane na položaju do izteka mandata sredi januarja. Dijsselbloem namreč konec meseca ne bo več nizozemski finančni minister, šef evroskupine pa je lahko le finančni minister članice območja evra.

"Nizozemska bo verjetno v tednu od 23. do 29. oktobra dobila novo vlado in v tem tednu bom zapustil položaj finančnega ministra. Moja namera je dokončati mandat, ki se izteče 13. januarja, in evroskupina je to soglasno podprla," je povedal Dijsselbloem.

Kandidature za položaj predsednika evroskupine je mogoče podati do dva tedna pred sestankom evroskupine 4. decembra, na katerem naj bi izvolili novega šefa, ki naj bi položaj prevzel na januarskem sestanku evroskupine, je še pojasnil Dijsselbloem.

Izrecno podporo Dijsselbloemu, da ostane na položaju do konca mandata, je že ob prihodu na zasedanje izrazil francoski finančni minister Bruno Le Maire. To je najrazumnejša in najboljša možnost, Dijsselbloem je dober predsednik evroskupine, je dejal.

O Dijsselbloemovem mandatu se ugiba od poraza njegove laburistične stranke na marčevskih nizozemskih volitvah. V Bruslju so takoj poudarili, da Nizozemec ostaja šef evroskupine, dokler je finančni minister, in da lahko položaj zasede samo minister članice območja evra.

Kaj se bo zgodilo v primeru vrzeli med koncem njegovega nacionalnega in evropskega mandata, pa ni bilo jasno. Viri pri EU so pojasnjevali le, da v tem primeru o njegovi usodi odloča evroskupina.