c S

Šef evroskupine: Katalonska kriza je špansko notranje vprašanje

10.10.2017 08:02 Bruselj/Luxembourg, 09. oktobra (STA) - Katalonska kriza je notranjepolitično vprašanje Španije, je danes ocenil šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem v Luksemburgu in tako potrdil stališče institucij EU, ki se od tega problema že ves čas ograjujejo. Španski finančni minister Luis De Guindos je ponovil, da bo Španija z vsemi sredstvi ukrepala proti neodvisnosti Katalonije.

"Zame je to notranjepolitično vprašanje, ki ga ima španski minister povsem pod nadzorom. Vsa nadaljnja vprašanja je treba nasloviti nanj," je poudaril Dijsselbloem ob prihodu na sestanek v Luksemburgu.

Tako je šef evroskupine odgovoril na vprašanje o vplivu katalonske krize na stabilnost območja evra in tudi na konkretna vprašanja glede selitve nekaterih bank in podjetij iz Katalonije v druge dele Španije.

Najvplivnejši član evroskupine, nemški finančni minister Wolfgang Schäuble, je poudaril, da sta pravo in ustava temelj demokracije ter da to velja za Nemčijo, za Evropo in torej verjetno tudi za Španijo.

Da mora katalonsko vprašanje rešiti Španija, je menil tudi belgijski finančni minister Johan Van Overtveldt, ki pa je obenem izpostavil, da bi morala vsaka stran pokazati več vzajemnega spoštovanja.

Francoski finančni minister Bruno Le Maire se je neposrednemu komentarju izognil, je pa v odgovoru na vprašanje o katalonski krizi posvaril pred tveganji in izpostavil skupno odločenost braniti stabilnost v območju evra.

Razmere v Španiji vsi spremljamo z veliko pozornosti in tudi z zaskrbljenostjo, je dejal evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici ter pozval k razumu in mirni krvi.

Španski finančni minister De Guindos je ponovil stališča Madrida - uporabili bodo vsa razpoložljiva sredstva za preprečitev neodvisnosti Katalonije, ki je nezakonita. Politiko katalonske regionalne vlade je opisal kot "neracionalno in radikalno".

"Prostovoljna" selitev nekaterih podjetij in bank iz Katalonije je po besedah De Guindosa posledica te neracionalne politike katalonskih oblasti. Takšne odločitve podjetij, ustanovljenih v Kataloniji pred stoletjem, so "zelo žalostne", je še dejal.

Katalonske krize danes ni na dnevnem redu finančnih ministrov območja evra, čeprav politične napetosti med Madridom in Barcelono glede vprašanja neodvisnosti najbogatejše španske regije kalijo mir na finančnih trgih, kar meče senco na stabilnost območja evra.

Je pa pričakovati pogovore o Kataloniji ob robu zasedanja. Avstrijski minister Hans Jörg Schelling je napovedal, da bo španskega kolega ob robu vprašal za dodatne informacije. De Guindos je zatrdil, da bo pojasnil razmere, če ga bo kdo vprašal za pojasnila.

Glavna tema finančnih ministrov članic območja evra danes v Luksemburgu je sicer prihodnost evropskega reševalnega mehanizma ESM, ki je v nedeljo praznoval peti rojstni dan in ki je igral pomembno vlogo pri reševanju finančne krize.

Odločitev ni pričakovati, saj članice najprej čakajo na podrobne predloge, ki jih bo Evropska komisija predstavila 6. decembra. Šef komisije Jean-Claude Juncker je v govoru o stanju unije pozval, naj se ESM preobrazi v evropski denarni sklad.

Mnenja evrskih držav o prihodnji vlogi ESM se zelo razlikujejo, čeprav se načeloma skoraj vsi strinjajo, da so potrebne spremembe. Eno od vprašanj je, ali naj mehanizem še naprej temelji na medvladni osnovi ali naj zanj velja metoda skupnosti.

Teme zasedanja, ki se ga udeležuje tudi slovenska ministrica Mateja Vraničar Erman, so še vprašanje obdavčevanja dela, gibanja mednarodnih menjalnih tečajev in gospodarske razmere na Portugalskem v sklopu spremljanja države po koncu programa pomoči.