c S

Favorit čeških volitev Babiš tudi uradno obtožen korupcije

10.10.2017 08:02 Praga, 09. oktobra (STA) - Slaba dva tedna pred parlamentarnimi volitvami na Češkem so predsednika stranke ANO, ki velja za favoritko na volitvah, Andreja Babiša tudi uradno obtožili korupcije. Liberalni, populistični politik je ob tem sporočil, da se je že pritožil na odločitev o začetku preiskave, poročajo tuje tiskovne agencije.

Babiš je uradno obtožen poneverb v zvezi s subvencijami iz Evropske unije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. 63-letnemu nekdanjemu finančnemu ministru je parlament v začetku septembra odvzel poslansko imuniteto.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa naj bi pristojni organi preiskavo uvedli tudi proti vodji poslanske skupine ANO Jaroslavu Faltyneku.

Babiš, ki velja za enega od najbogatejših Čehov, je v odzivu še dejal, da gre za kvazi afero, ki je usmerjena proti njemu in njegovi stranki, prek nje pa naj bi tudi poskušali vplivati na potek volitev.

Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah naj bi ANO na volitvah dobila 26,5 odstotka glasov podpore, sledijo pa ji opozicijski komunisti s 14,2 odstotka. Socialdemokrati (ČSSD), ki so slavili na volitvah leta 2013, naj bi dobili zgolj 12,2 odstotka glasov podpore.