c S

EU bo Srbiji namenila dodatne štiri milijone evrov pomoči za begunce

09.10.2017 16:16 Bruselj, 09. oktobra (STA) - Evropska komisija je danes napovedala, da bo Srbiji namenila dodatne štiri milijone evrov humanitarne pomoči v podporo tisočim beguncem in prosilcem za azil v državi. Sredstva bodo namenjena financiranju razdeljevanja hrane v sprejemnih centrih, zaščiti najranljivejših skupin oseb, zlasti med prihajajočo zimo, in izobraževalnim dejavnostim.

EU je od leta 2015 največja donatorka nujne pomoči Srbiji. Humanitarna pomoč Evropske komisije je zdaj dosegla 25 milijonov evrov in je omogočila zagotovitev nujne pomoči, hrane, vode, sanitarnih storitev, osnovnih potrebščin, zdravstvenih storitev in zaščite na tranzitnih in sprejemnih točkah, vključno z mejami in območji za čakanje.

Skupaj je bilo od leta 2015 Srbiji zagotovljenih več kot 80 milijonov evrov sredstev EU, namenjenih potrebam v zvezi z migracijami, so danes sporočili iz Bruslja.

Nove pogodbe o pomoči bodo sklenjene med četrtim obiskom komisarja za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Hristosa Stilianidesa v Srbiji, kjer trenutno ocenjuje humanitarne razmere na terenu in s predstavniki vlade razpravlja o humanitarni pomoči EU za begunce. V okviru novih projektov bo Bruselj financiral razdeljevanje hrane v sprejemnih centrih, zaščito najranljivejših skupin oseb, zlasti med prihajajočo zimo, in izobraževalne dejavnosti.

"Srbija je bila vedno zanesljiva partnerica Evropske unije in naše partnerstvo je omogočilo učinkovit odziv na begunsko krizo. EU je od leta 2015 vodilna donatorka humanitarne pomoči Srbiji, namenjene gostovanju beguncev. Pomagali smo izboljšati pogoje v številnih sprejemnih centrih, prispevali k zagotavljanju hrane v taboriščih, omogočali izobraževanje otrok v izrednih razmerah in pomagali pri zagotavljanju zdravstvenih storitev. Dodatni projekti, napovedani danes, bodo obravnavali potrebe najranljivejših skupin, zlasti med prihajajočo zimo," je ob tem dejal komisar Stilianides.

Humanitarna pomoč EU vključuje neposredno podporo beguncem prek humanitarnih partnerjev komisije kot tudi krepitev zmogljivosti, da bi lahko organi učinkoviteje ukrepali. Največja prizadevanja so bila namenjena izboljšanju pogojev v državnih sprejemnih centrih, za kar je bila EU največja in včasih edina donatorka. Srbskim organom je to pomagalo pri namestitvi do 6000 oseb.

V Srbiji je od sredine septembra registriranih več kot 4000 beguncev in prosilcev za azil, kar je približno enako kot pred letom dni.