c S

Sistem brezplačnega vpogleda v vpisnike sodišč v končni fazi testiranja

09.10.2017 11:58 Ljubljana, 09. oktobra (STA) - Vrhovno sodišče bi moralo po novem sodnem redu, ki je začel veljati v začetku leta, do konca septembra zagotoviti možnost vpogleda v vpisnike sodišč, a s tem nekoliko zamuja. Sistem je trenutno v končni fazi testiranja, so pojasnili na vrhovnem sodišču. Vpogled bo mogoč v vpisnike vseh sodišč in bo brezplačen.

Nov sodni red, ki je začel veljati 1. januarja, je namreč določil, da bo moralo posamezno sodišče preko spletnih strani sodstva omogočiti brezplačen vpogled v podatke iz vpisnikov, kar bi pomenilo, da bi lahko vsak v vsakem trenutku pogledal, v kateri fazi je posamezna zadeva. Slednje mora zagotoviti vrhovno sodišče, in sicer v roku devetih mesecev.

Kot so pojasnili na vrhovnem sodišču, je sistem dostopa do vpisnikov trenutno v končni fazi testiranja, objava delovne oziroma produkcijske verzije, ki je že pripravljena, pa je predvidena takoj po uspešnem koncu testiranja. Ob tem so dodali, da dela potekajo v sodelovanju in usklajeno z ministrstvom za pravosodje.

Dostop do vpisnikov vseh sodišč bo mogoč na portalu e-Sodstvo, in sicer vsak delovnik od 8. do 20. ure. Bo brezplačen. Do sistema se bo dostopalo z uporabniškim imenom in geslom, vpogled v podatke pa bo mogoč po izbiri pogojev: sodišče, vpisnik in opravilna (zaporedna) številka zadeve.

V prvi fazi bodo sodišča objavila osnovne podatke o zadevi, med katere sodijo podatki o sodišču, vpisniku, opravilni (zaporedni) številki zadeve, datumu prvega prejema, datumu in načinu prejema, datumu odčrtanja in načinu rešitve zadeve, so še za STA pojasnili na vrhovnem sodišču.