c S

V Rusiji pred protesti aretacije sodelavcev Navalnega

09.10.2017 09:20 Moskva, 07. oktobra (STA) - Ruska policija je pred napovedanimi protesti na rojstni dan predsednika Vladimirja Putina aretirala nekaj opozicijskih aktivistov. V mestu Krasnodar na jugu države so aretirali vodjo štaba opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, ki je pozval k današnjim protestom.

Navalni, ki zaradi organizacije nezakonitih zborovanj prestaja 20-dnevno zaporno kazen, je pozval k protestom na dan, ko Putin praznuje 65. rojstni dan. Največje zborovanje naj bi bilo popoldan v Sankt Peterburgu, Putinovem rojstnem kraju.

O aretaciji vodje štaba v Krasnodarju so minulo noč poročali ruski mediji, nato pa je to informacijo potrdilo tudi rusko ministrstvo za notranje zadeve. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je svojo aretacijo prek Twitterja sporočil tudi odvetnik ekipe Navalnega v Sankt Peterburgu.

Navalni je pozval k shodom proti državnim oblastem ter za svobodne in poštene volitve v okoli 80 mestih. V večini teh mest niso dobili dovoljenja za shod, zato pričakujejo še več aretacij. V Moskvi se je na osrednjem Puškinovem trgu zbralo več sto ljudi, ki so vzklikali Rusija brez Putina!

Navalni je želel kandidirati na predsedniških volitvah marca prihodnje leto, vendar so mu volilni organi to prepovedali, ker je bil zaradi prevare obsojen na pogojno kazen. Pričakovati je, da se bo za nov predsedniški mandat potegoval tudi Putin.

Putin se je rodil 7. oktobra 1952 v takratnem Leningradu, današnjem Sankt Peterburgu. Na oblasti v Rusiji je od leta 2000. Med letoma 2008 in 2012 je bil predsednik vlade. Več voditeljev nekdanjih republik nekdanje Sovjetske zveze mu je ob današnjem rojstnem dnevu poslalo čestitke in izreklo pripadnost tesnemu partnerstvu z Rusijo.