c S

Trumpova administracija delodajalcem dala zeleno luč za ukinitev kritja ženskih kontracepcij

09.10.2017 09:11 Washington, 07. oktobra (STA) - Ministrstvo za zdravstvo ZDA je v petek delodajalcem dovolilo, da v imenu "moralnih zadržkov" iz svojih zdravstvenih polic za zaposlene črtajo kritje kontracepcije. Pravosodno ministrstvo ZDA pa je verskim organizacijam dalo proste roke glede zaposlovanja na osnovi verskih prepričanj.

Konservativne organizacije v ZDA so navdušene in hvalijo predsednika ZDA Donalda Trumpa, skupine za pravice žensk in homoseksualcev ter drugih pripadnikov LGBT, pa že vlagajo tožbe zaradi diskriminacije, podobne korake pa napovedujejo demokratski pravosodni ministri zveznih držav.

Ameriška katoliška škofovska konferenca je ukrepe pozdravila kot vrnitev k zdravi pameti, ki bo utrdila sožitje med cerkvijo in državo. Predsednik sveta za raziskovanje družine Tony Perkins je sporočil, da predsednik potrjuje svojo zavezo za odpravo politik prejšnje vlade proti veri in zavezo za obnovo prave verske svobode.

Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU) ukrepe razume kot napad na ženske, LGBT in druge. Trump bi naj s tem silil ženske, da plačujejo za verska prepričanja njihovih delodajalcev. Voditeljica demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi je sporočila, da gre za zavržena dejanja vlade. "Zaničevanje žensk s strani te vlade je padlo na novo dno," je sporočila.

Direktiva pravosodnega ministra ZDA Jeffa Sessionsa pravi, da morajo zvezne agencije storiti vse, da upoštevajo stališča tistih, ki čutijo, da jim kršijo verske svoboščine. Direktiva omogoča, da verske organizacije zaposlijo le tiste, ki so prave vere in se podvržejo normam delodajalca. To na primer praktično pomeni, da oseba ne sme biti homoseksualna ali imeti spolne odnose brez poroke.

Odločitev ministrstva za zdravstvo sedaj omogoča vsem delodajalcem in ne le verskim organizacijam, da ženska odvzamejo pravico do kontracepcije v zdravstvenih policah. Zdravstvena reforma Baracka Obame je ukinila diskriminacijo žensk na področju kontracepcije, ki so morale prej za to plačati iz lastnega žepa. Za verske organizacije je bila uvedena izjema, po kateri je stroške kontracepcije kril proračun.

Sedaj se ta izjema širi na vsakega delodajalca, ki bo želel prihraniti denar in se bo skliceval na verska prepričanja oziroma "moralne zadržke". Uredba velja od petka, uvodoma pa naj bi zajela 120.000 Američank, kasneje pa milijone.

Združenje ameriških ginekologov je ogorčeno in sporoča, da se bo s tem izničil napredek glede znižanja stopnje neželenih nosečnosti v ZDA. "Ministrstvo za zdravstvo sedanje vlade se osredotoča na poslabšanje ženskega zdravja namesto na izboljšanje in zaščito zdravja in dobrobiti vseh Američanov," so sporočili iz združenja.