c S

MSF opozarja na nasilje nad otroci migranti na balkanski poti

09.10.2017 08:04 Beograd, 06. oktobra (STA) - Zdravniki brez meja (MSF) so bolgarsko, hrvaško in madžarsko policijo obtožili nasilnega ravnanja z migranti, zlasti z otroci, da bi jim preprečili prihod v EU. Za otroke, ki danes skušajo zapustiti Srbijo, je policijsko nasilje del vsakdanjika, ki ga večinoma izvajajo obmejne policije članic EU, je opozoril vodja MSF v Srbiji Stephane Moissaing.

Moissaing je v izjavi opozoril, da zdravniki in medicinske sestre te nevladne organizacije že več kot leto dni poslušajo eno in isto. "Ponavljajo se zgodbe o mladostnikih, ki jih pretepajo, ponižujejo in nadnje pošiljajo celo pse, samo zato, ker želijo nadaljevati pot," je navedel.

Samo v prvih šestih mesecih letošnjega leta je 92 odstotkov otrok in najstnikov, ki so se zatekli k Zdravnikom brez meja, tožilo zaradi psihičnega nasilja, ki so ga nad njimi izvajali bolgarski, madžarski in hrvaški policisti. Skoraj polovica teh otrok je izpostavila bolgarske organe.

Po mnenju Zdravnikov brez meja je sramotno, da države članice EU namerno uporabljajo nasilne metode, da bi tako odvrnile otroke in mladostnike od iskanja mednarodne zaščite v EU. Opozarjajo, da to pri njih povzroča resne fizične in psihične posledice, saj tako postajajo bolj ranljivi. Obenem pa jih države s tem potiskajo v roke tihotapcem, proti katerim naj bi se EU borila.

Po balkanski begunski poti je do leta 2016, ko se je zaprla, v zahodno in severno Evropo pribežalo več 100.000 migrantov. Med njimi jih je mnogo ostalo v Srbiji, od koder jih vsak dan skuša več deset nadaljevati svojo pot.