c S

Začenja se sklop prireditev ob 25. obletnici konstituiranja prvega DZ

09.10.2017 09:57 Ljubljana, 09. oktobra (STA) - V državnem zboru začenjajo sklop prireditev, s katerimi bodo zaznamovali 25 let od konstituiranja prvega DZ, kar se je zgodilo 23. decembra 1992. Za uvod bosta poskrbela predsednik in generalna sekretarka DZ, Milan Brglez in Uršula Zore Tavčar, ki bosta danes v ljubljanski Vili Podrožnik sprejela nekdanje predsednike in generalne sekretarje DZ.

Ob obletnici je izšla brošura, ki prikazuje statistične podatke o delu DZ v obdobju 1992-2017. V tiskani obliki je brošura na voljo obiskovalcem DZ, dostopna pa je tudi v elektronski obliki. V preddverju balkona velike parlamentarne dvorane pa je na ogled razstava publikacij DZ ter publikacij drugih avtorjev in institucij, ki opisujejo razvoj slovenskega parlamentarizma. Na ogled bo do konca leta.

DZ in Televizija Slovenije (TVS) sta leta 2010 pripravila kratek film, ki predstavlja filmsko gradivo Arhitekturnega muzeja Ljubljane, DZ, Slovenskega filmskega arhiva, Arhiva RS in TVS o gradnji palače Ljudske skupščine, zdaj stavbe DZ, ki se je začela leta 1954 in končala pet let pozneje. Film bodo v prihodnjih tednih prikazali ob različnih priložnostih.

Že v torek bo predstavitev raziskovalnega projekta o avtonomiji DZ, ki jo je izvedla skupina raziskovalcev ljubljanske pravne fakultete in inštituta za primerjalno pravo pod vodstvom profesorice Vasilke Sancin. Prireditve ob obletnici konstituiranja prvega DZ bodo potekale tudi v novembru in decembru. Dogajanje bo sklenila slavnostna seja DZ, ki bo 22. decembra.

"Z zasnovo praznovanja in naborom dogodkov smo želeli poudariti raznolikost državnega zbora, vključno z njegovim delom, zato tudi načrtovani dogodki sledijo ciklusu parlamentarnega dogajanja. Posledično bodo nekateri trajali dlje časa, drugi bodo navduševali zgolj kakšno popoldne, spet tretji pa bodo 'živeli' le na spletu," so sporočili iz DZ.

Pri oblikovanju koncepta prireditev so sledili tudi odprtosti in preglednosti delovanja DZ. Kot so še pojasnili v DZ, so k pripravi in izvedbi prireditev povabili vse strokovne službe v DZ, "saj slednje prepogosto ostajajo nevidne, a so še kako pomembne, da delo v državnem zboru dobro in nemoteno poteka".