c S

Evroskupina v senci katalonskega vprašanja o prihodnosti ESM

09.10.2017 10:58 Bruselj/Luxembourg, 09. oktobra (STA) - Finančni ministri članic območja evra bodo danes v Luksemburgu razpravljali o prihodnosti evropskega reševalnega mehanizma ESM, ki je v nedeljo praznoval peti rojstni dan. Katalonskega vprašanja ni na dnevnem redu, čeprav napetosti med Madridom in Barcelono kalijo mir na finančnih trgih, kar meče senco na stabilnost območja evra.

Evropski reševalni mehanizem ESM, ki je v finančni krizi posodil denar Grčiji, Irski, Španiji, Portugalski in Cipru ter tako pomembno prispeval k preživetju in okrevanju območja evra, je v nedeljo praznoval peti rojstni dan.

Pet let pozneje bo danes v Luksemburgu znova na dnevnem redu finančnih ministrov držav v območju evra, ki bodo tokrat v precej bolj sproščenem ozračju razpravljali o njegovi prihodnji vlogi v reformirani gospodarski in denarni uniji.

Odločitev ni pričakovati, saj članice najprej čakajo na podrobne predloge, ki jih bo Evropska komisija predstavila 6. decembra. Šef komisije Jean-Claude Juncker je v govoru o stanju unije pozval, naj se ESM preobrazi v evropski denarni sklad.

Mnenja evrskih držav o prihodnji vlogi ESM se zelo razlikujejo, čeprav se načeloma skoraj vsi strinjajo, da so potrebne spremembe. Eno od vprašanj je, ali naj mehanizem še naprej temelji na medvladni osnovi ali naj zanj velja metoda skupnosti.

Teme zasedanja, ki se ga bo udeležila tudi slovenska ministrica Mateja Vraničar Erman, so še vprašanje obdavčevanja dela, gibanja mednarodnih menjalnih tečajev in gospodarske razmere na Portugalskem v sklopu spremljanja države po koncu programa pomoči.

Razmer v Kataloniji kljub stopnjevanju negotovosti na finančnih trgih zaradi vprašanja neodvisnosti najbogatejše španske regije ni na dnevnem redu. Institucije EU se že ves čas ograjujejo od te teme, češ da gre za notranjo zadevo Španije.