c S

Avstrijska afera z lažnimi profili na Facebooku se poglablja

06.10.2017 12:51 Dunaj, 06. oktobra (STA) - Afera z lažnimi profili na Facebooku, ki v predvolilni kampanji za avstrijske predčasne parlamentarne volitve že nekaj časa buri duhove, se poglablja. Strokovnjak za odnose z javnostjo Peter Puller, ki je vodil pripravo lažnih profilov, je namreč v četrtek razkril, da mu je ljudska stranka ponujala 100.000 evrov za razkritje podrobnosti.

V ljudski stranki pod vodstvom Sebastiana Kurza, ki mu pripisujejo največ možnosti za prevzem kanclerskega položaja, so zaradi lažnih profilov na Facebooku napovedali tožbo proti socialdemokratom, ki naj bi bili povezani s Pullerjem. Tožbo so napovedali tudi socialdemokrati in sam Puller. Tožilstvo na Dunaju je v četrtek zvečer sporočilo, da so zaradi afere sprožili uradno preiskavo proti neznani osebi, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Puller je lažna profila na Facebooku pripravil na zahtevo nekdanjega svetovalca socialdemokratov Tala Silbersteina. Kot je za avstrijske medije v četrtek še razkril Puller, je honorar za delo nakazalo Silbersteinovo podjetje GCS International. Honorarji so bili izplačani tudi po 14. avgustu, ko so Silbersteina zaradi suma korupcije aretirali v Izraelu, zaradi česar je SPÖ prekinil sodelovanje z njim. Puller je še razkril, da so bili stroški za Facebookovo oglaševanje plačani s Silbersteinovo kreditno kartico.

Puller je še razkril, da naj bi mu tiskovni predstavnik Sebastiana Kurza, Gerald Fleischmann na srečanju julija letos ponujal 100.000 evrov, če mu razkrije podrobnosti Silbersteinovih aktivnosti za SPÖ. Ob tem naj bi ga tudi poskušali pregovoriti, da zamenja stran in naj bi "vohunil" za ÖVP. Puller je sicer v preteklosti delal tako za ljudsko stranko kot Neos, leta 2015 pa je v dunajski predvolilni kampanji začel sodelovati s Silbersteinom.

SPÖ je danes zaradi očitkov na račun Fleischmanna, ki jih je izrekel Puller, zahteval odstop Kurza z mesta avstrijskega zunanjega ministra. Kot je na novinarski konferenci še dejal poslovodja stranke Christopher Matznetter, obstaja pri Fleischmannu sum podkupovanja in industrijskega vohunjenja, poroča APA.