c S

Vrh EU in Indije v New Delhiju o oživitvi trgovinskih pogajanj

06.10.2017 09:02 Bruselj/New Delhi, 06. oktobra (STA) - Indijski premier Narendra Modi bo danes v New Delhiju gostil vodilne predstavnike EU. Voditelji bodo poskušali oživiti trgovinska pogajanja ter okrepiti strateško partnerstvo, ki vključuje sodelovanje glede zunanjepolitičnih, varnostnih, migracijskih, energetskih, podnebnih in številnih drugih vprašanj.

Pred vrhom veje v Bruslju previden optimizem glede možnosti za oživitev težavnih pogajanj o trgovinskem sporazumu, ki so se začela leta 2007, a so šest let pozneje zastala.

Med najbolj kočljivimi so vprašanja, povezana z zaščito naložb, dajatvami za avtomobilski sektor, javnim naročanjem, geografskimi označbami ter rahljanjem vizumske ureditve za delavce iz Indije, zlasti na področju informacijskih tehnologij.

EU je bila v letih 2015-2016 z 13,5-odstotnim deležem največja trgovinska partnerica Indije, pred Kitajsko z 10,8-odstotnim in ZDA z 9,3-odstotnim. Indija je deveta največja trgovinska partnerica EU. Lani je blagovna menjava med stranema znašala dobrih 77 milijard evrov.

Pomembne teme vrha bodo tudi sodelovanje v boju proti podnebnim spremembam, pri raziskavah in inovacijah ter pri zunanjepolitičnih in varnostnih vprašanjih ter migracije.

EU bodo zastopali predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini.