c S

Razprava na okrogli mizi pokazala, da je odgovornost v zdravstvu pereča tema

06.10.2017 08:58 Rimske Toplice, 05. oktobra (STA) - Udeleženci današnje okrogle mize o odgovornosti v zdravstvu so se strinjali, da gre za perečo in bolečo temo. Odgovornost je temelj zdravstvene etike, je opozoril nekdanji minister za zdravje Dorjan Marušič.

Kot je uvodoma povedal zdravnik Zdravstvenega doma Izola Marušič, odgovornost vključuje tudi zmožnost odzivanja. Marušič vidi odgovornost kot dolžnost, lastnost, obveznost in po njegovem mnenju je lahko odgovornost osebna ali pravna.

Zdravnik iz celjske bolnišnice Dragan Kovačić meni, da odgovornost predstavlja abstrakten pojem, ki vsebuje elemente strokovnosti, upoštevanja pravnih, etičnih in moralnih norm družbe, v kateri živimo, kot tudi elemente osebne vzgoje in empatije do sočloveka, ki je v stiski in išče pomoč.

"Kateri od elementov prevlada, je odvisno od zornega kota opazovalca in njegovega položaja v zdravstvenem sistemu. Pri tem je ključnega pomena uravnoteženost omenjenih elementov, saj v nasprotnem primeru lahko pride do njihove kolizije in situacij, ko odgovorno ravnanje do družbe ali države ne pomeni sočasno tudi odgovornega ravnanja do bolnika," je še dejal Kovačić.

Poslanka SDS Jelka Godec ocenjuje, da so hitro razvijajoča se družba, spremembe v medosebnih odnosih in pojav večje odtujenosti v medčloveških odnosih privedli do stanja, ko se velikokrat pozablja na temeljne človeške vrednote, kot so resnica, poštenje, socialni čut do sočloveka in nepristranskost.

Po njenih besedah veliko moralizirajo o razgradnji moralno-etičnih vrednot ravno tisti, ki so najbolj odgovorni za krizo moralnih vrednot v državi. Poudarila je tudi, da naj bi vsak posameznik na svoji osebni in poklicni poti sprejemal odločitve po lastni vesti in odgovorno.

Za direktorja Zdravstvenega doma Lenart Jožefa Krambergerja vodenje pomeni postavljanje prioritet. Postavljanje prioritet pa terja polno odgovornost. "V slovenskih javnih zdravstvenih zavodih, kjer smo regulirani s številnimi zakonskimi in podzakonskimi akti, se celo poslovno leto soočamo s tveganji, ki nam onemogočajo resno postavljanje prioritet, za vodenje pa nimamo učinkovitih orodij. Kljub temu pa se še vedno pričakuje, da bodo vodstva javnih zdravstvenih zavodov polno odgovorno vodila in polno sprejemala odgovornost," je opozoril.

Zdravnik na univerzitetnem centru v Houstonu Igor Gregorič pa je izpostavil, da odgovornost izhaja iz notranjosti ter da imajo zdravniki posebno poslanstvo v družbi.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved se je zavzela za čim bolj kakovostne storitve za bolnike. Zanjo je temelj odgovornosti medsebojno sodelovanje. Dejala je še, da je ministrstvo odgovorno celotni populaciji bolnikov in pri tem opozorila, da to ni čisto sinhronizirano s pričakovanji zdravstvenih zavodov.

Okroglo mizo je v Rimskih termah pripravil Planet GV.