c S

V Kostanjevici na Krki poskus za ohranitev občinskega sveta delno uspel

06.10.2017 08:57 Kostanjevica na Krki, 05. oktobra (STA) - Kostanjeviški svetniki, ki so se sešli na osmem nadaljevanju decembrske seje, katerih sklici zaradi nasprotovanja svetniške večine pred tem niso bili uspešni, občinskemu svetu pa je zaradi nedelovanja DZ zagrozil z razpustitvijo, so danes sprejeli predloga o zadnjih dveh proračunih. Po javni razpravi bodo o teh vnovič odločali po 23. oktobru.

Kostanjeviški župan Ladko Petretič je po seji povedal, da je bil tako zadnji poskus za ohranitev občinskega sveta delno uspešen in da so zdaj odprte vse možnosti, tako da svetniki predloga proračuna za letos in prihodnje leto po 15-dnevni javni razpravi podprejo ali pa tudi ne.

V primeru, da ju ne bodo podprli, bo sledila razpustitev občinskega sveta. Državni zbor je namreč tega pred dobrim tednom pozval, naj do konca oktobra sprejme omenjena občinska proračuna, sicer bo razpuščen.

Kostanjeviški občinski svet namreč že dve leti zapored ni sprejel potrebnih proračunskih dokumentov, kar blokira delo občine, je pojasnil župan.

Sedem od desetih kostanjeviških svetnikov je sicer danes le nekoliko popravljena predloga proračunov, letošnjega približno tri milijonskega in za prihodnje leto v znesku nekaj več kot 2,4 milijona evrov, potrdilo, eden pa se je glasovanja vzdržal. Dva se seje nista udeležila. Svetniki tudi o proračunskih predlogih niso želeli razpravljati, tako da so sejo po pol ure končali.

Omenjena proračunska predloga bosta vsaj 15 dni v javni obravnavi, odločanje o njunem sprejetju pa Petretič pričakuje po 23. oktobru, je dodal.

Petretič je pred današnjim sklical sedem nadaljevanj zadnje redne seje občinskega sveta in s tem s svetniki, ki so z nesklepčnostjo blokirali delovanje občine, skušal doseči spravo.

Vlada je sicer junija predlagala predčasno razpustitev kostanjeviškega občinskega sveta. Razlog za to je spor med županom in svetniško večino, ki zahteva revizijo vračila vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje, župan pa tega noče, ker meni, da je zadeva končana.

Spor so skušali pomagati zgladiti tudi predstavniki službe za lokalno samoupravo ministrstva za javno upravo, ki so se aprila o tem pogovarjali z županom in s svetniki.

Takrat so Kostanjevičanom predlagali ustanovitev pomiritvene skupine, ki bi določila osnovne okvire za sprejetje proračunov. Pri tem so še predlagali, da bi temeljni vzrok spora, vlaganja v telefonijo, zamrznili in da bi odločitev o tem prepustili novemu svetniškemu sklicu, a so svetniki tudi ta predlog kategorično zavrnili.

Ker se niso uspeli dogovoriti, je omenjeno ministrstvo vladi predlagalo razpustitev občinskega sveta. Ta pa je predlog tudi podprla.