c S

V ZDA nastaja konsenz za manjšo spremembo orožarske zakonodaje

06.10.2017 08:52 Washington, 05. oktobra (STA) - Po ponedeljkovem krvavem napadu v Las Vegasu, ki velja za najhujši strelski pokol v zgodovini, kaže, da le nastaja konsenz za majhno reformo glede orožja v ZDA. Ta naj bi v prihodnje otežila predelavo polavtomatskega orožja v avtomatsko.

64-letni Stephen Paddock je v ameriški igralniški meki ubil 58 ljudi in ranil več kot 500, v njegovi sobi v hotelu Mandalay Bay, od koder je streljal na množico, pa so našli 23 kosov strelnega orožja. Med njimi je bilo 12 polavtomatskih pušk, ki jih je upokojeni računovodja predelal v skoraj povsem avtomatske, kar pomeni, da je le držal prst na sprožilcu.

V ZDA sicer tudi avtomatsko orožje ni povsem prepovedano. Kongres ga je leta 1986 res prepovedal, vendar samo tisto, ki je bilo proizvedeno po 19. maju tega leta. Avtomatske puške, izdelane pred tem, so še vedno zakonito v prodaji, čeprav je do njih težje priti kot do polavtomatskih pušk, ki so bile za nekaj časa prepovedane, vendar so spet legalne.

Obstaja več načinov za predelavo polavtomatskega orožja v polno avtomatsko. Za najenostavnejšega velja je naprava, ki nadomesti originalno kopito polavtomatske puške in jo je uporabil tudi morilec v Las Vegasu. Po napadu so nekateri republikanci začeli priznavati, da bi bilo morda to napravo treba prepovedati.

Predsednik predstavniškega doma kongresa republikanec Paul Ryan je izjavil, da dopušča glasovanje o prepovedi nadomestnih kopit in da gre za vprašanje, o katerem se lahko pogovarjajo. Tudi republikanski senator iz Teksasa John Cornyn je prav tako menil, da bi bilo potrebno zadevo raziskati.