c S

Delovna telesa DZ začenjajo obravnavo predloga proračunov

06.10.2017 10:06 Ljubljana, 06. oktobra (STA) - Zainteresirana delovna telesa DZ danes začenjajo obravnavo predloga državnega proračuna za prihodnji dve leti, s katerim vlada še naprej zasleduje cilj postopne konsolidacije javnih financ. Prioritete ostajajo vlaganja v infrastrukturo, znanost in zaposlovanje, zdravstvo in varnost.

Gospodarske razmere se izboljšujejo in tako predlog sprememb proračuna za leto 2018 kot predlog proračuna za leto 2019 predvidevata rast prihodkov. V prihodnjem letu bodo ti znašali 9,68 milijarde evrov, v letu pozneje pa 9,70 milijarde evrov. Zaradi tega se bodo lahko povečali tudi odhodki, vendar za manjši odstotek, to pa po celem desetletju primanjkljajev državnemu proračunu spet odpira pot k presežku.

"Z veseljem lahko povem, da v prihodnjih dveh letih načrtujemo proračunski presežek, in sicer leta 2018 v višini 50,9 milijona evrov in leta 2019 v višini 53,8 milijona evrov," je v četrtek ob predstavitvi proračunskih dokumentov v DZ povedal predsednik vlade Miro Cerar. "Zadani cilji iz začetka mandata te vlade se tako uresničujejo," je dodal.

Parlamentarna delovna telesa bodo proračunske dokumente obravnavala na sejah, ki so sklicane od danes do prihodnjega petka, končni osnutek obeh proračunov pa naj bi DZ sprejel sredi novembra.