c S

Odbor DZ za vzpostavitev sveta inšpekcije dela

05.10.2017 17:31 Ljubljana, 05. oktobra (STA) - Odbor DZ za delo, ki se je danes seznanil s poročilom o delu inšpektorata RS za delo za lani, je pristojno ministrstvo na predlog Levice pozval k vzpostavitvi sveta inšpekcije dela v skladu z zakonom o inšpekciji dela. Ob tem so bili kritični do tega, da je število inšpektorjev na inšpektoratu padlo s 87, kolikor jih je bilo leta 2008, na 78.

Svet inšpekcije dela, ki naj ga ministrstvo za delo po pozivu odbora vzpostavi v mesecu dni, je posvetovalni strokovni organ ministra, pristojnega za delo. Sestavljen je tripartitno, tako da so v njem predstavniki vlade, sindikatov in delodajalskih organizacij, določa zakon.

Inšpektorji vseh treh inšpekcij, ki delujejo v okviru inšpektorata za delo, in sicer inšpekcije nadzora varnosti in zdravja pri delu, inšpekcije nadzora delovnih razmerij in socialne inšpekcije, so lani ugotovili 33.360 različnih kršitev, na tej podlagi pa izdali 10.791 različnih ukrepov in izrekli za nekaj manj kot 3,3 milijone evrov glob, je na seji odbora povedala glavna inšpektorica za delo Nataša Trček.

A če je bilo lani v celotnem letu izdanih 10.800 ukrepov, jih letos že zdaj beležijo skoraj 10.000, je opozorila.

Na področju nadzora delovnih razmerij so lani ugotovili 5013 kršitev, kar je največ dotlej. Številne kršitve so se nanašale na neizplačilo regresa za letni dopust, manj pa je bilo primerov neizplačila plač, ki bi se nanašali na daljše časovno obdobje.

Delodajalci so lani prijavili 9186 nezgod pri delu, med katerimi je bilo 15 smrtnih oz. devet manj kot leto prej. Težjih nezgod je bilo 446, lažjih 8718 in kolektivnih pet.

Poslanka DeSUS Julijana Bizjak Mlakar je v razpravi izrazila zaskrbljenost, ker vprašanje veriženja podjetij še vedno ni ustrezno rešeno. Prav tako ni urejeno področje poklicnih bolezni, je dejala.

Tudi Iva Dimic iz NSi je bila kritična do veriženja podjetij. Po drugi strani pa je zastavila vprašanje, kako bi lahko stimulirali tiste delodajalce, ki ne kršijo zakonodaje in so vzorni.

Ob obravnavi poročila o delu in finančnem poslovanju Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho) za lani pa so se člani odbora v razpravi med drugim zavzeli za čim prejšnje sprejetje finančnega načrta Fiha za prihodnje leto in za preglednost delovanja fundacije.

Jani Möderndorfer iz SMC je bil kritičen do njenega delovanja. Po njegovih besedah sredstva fundacije dobijo tisti, ki o razdeljevanju sredstev tudi odločajo in ki hkrati nadzirajo delovanje fundacije.

Poleg tega je izpostavil vprašanje iger na srečo na spletu, ki niso regulirane in ne kontrolirane. "Ogromno denarja gre mimo države, ki od teh iger ne dobi ničesar," je opozoril.

Direktor Fiha Štefan Kušar je zagotovil, da bo finančni načrt za prihodnje leto sprejet v torek, zatem pa bo v uradnem listu objavljen razpis za delitev sredstev Fiha v prihodnjem letu.

Fundacija je imela lani nekaj več kot 19 milijonov evrov prihodkov in 19.850.000 evrov odhodkov. Razliko so po Kušarjevih besedah pokrili s presežki iz pretekih let.

Odbor se je danes seznanil tudi z letnim poročilom jamstvenega, preživninskega in invalidskega sklada za leto 2016 ter z letnim poročilom sklada za razvoj kadrov in štipendije za leto 2016.