c S

Vlada o gospodarskih temah

05.10.2017 14:48 Ljubljana, 05. oktobra (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele zakona o izvrševanju državnih proračunov za leti 2017 in 2018, s katero se zagotavlja sredstva za finančno sanacijo bolnišnic. Sprejela je strategijo trajnostne rasti turizma 2017-2021 ter izdala odlok o finančni pomoči za nadomestilo letošnje škode v čebelarstvu.

Zaradi milijonske izgube je vlada sklenila javnim zdravstvenim zavodom še letos zagotoviti 136 milijonov evrov. S tem namenom je v začetku septembra pripravila predlog interventnega zakona za sanacijo bolnišnic. Sredstva bo zagotovila s prerazporeditvami, ne da bi bil potreben rebalans proračuna.

Vlada je sprejela strategijo trajnostne rasti turizma. Ta predvideva šest ključnih politik ter 76 ukrepov, s katerimi naj bi Sloveniji uspel preboj kot zeleni, aktivni in zdravi destinaciji za petzvezdična doživetja. Na daljši rok prednostna naloga ostaja konsolidacija in privatizacija turističnega gospodarstva.

Izdala je odlok o finančni pomoči za nadomestilo škode v čebelarstvu v letošnjem letu. Z njim želi izboljšati in ohraniti gospodarske sposobnosti čebelarjev za nadaljevanje čebelarjenja. Finančna pomoč znaša največ šest evrov na čebeljo družino, za ukrep pa je skupaj namenjenih 665.000 evrov.

Vlada je potrdila predlog novele zakona o cestah. Ta med drugim ureja vprašanje odstranjevanja poškodovanih in pokvarjenih tovornih vozil na avtocestah in hitrih cestah. Odvoz bo po novem lahko opravljal le pogodbeni izvajalec.

Seznanila se je s končno oceno škode na stvareh zaradi posledic poplav konec aprila. Ta v 51 občinah skupno znaša 56,26 milijona evrov in ker presega 0,3 promila načrtovanih prihodkov letošnjega proračuna, se bodo sredstva izplačala iz proračuna. Ministrstvom je naložila, da pripravijo program odprave posledic škode zaradi naravne nesreče.

Vlada je za revizorja poslovanja družbe Slovenski državni gozdovi in skupine SiDG za leta 2017, 2018 in 2019 imenovala družbo BDO Revizija. To so izbrali po predhodno izvedenem postopku javnega naročila male vrednosti, v katerem je ta posredovala najugodnejšo ponudbo ob izpolnjevanju zahtevanih pogojev.

Ob tem je direktorju Razvojnega centra orodjarstva Slovenije Alešu Hančiču podaljšala mandat in ga na to mesto imenovala do konca septembra 2021.