c S

Poslance Levice skrbi erozija načela ločenosti države in verskih skupnosti

05.10.2017 13:45 Ljubljana, 05. oktobra (STA) - Poslanska skupina Levice je konec septembra v DZ vložila priporočilo vladi v zvezi z doslednim upoštevanjem načela ločenosti države in verskih skupnosti. Stranka se je zanj odločila, ker smo po mnenju poslanke Violete Tomić v Sloveniji v zadnjih dveh desetletjih priča eroziji tega načela, tudi v času zdajšnje vlade Mira Cerarja.

Poslanka Tomićeva je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da Levica vladi med drugim priporoča, naj verske skupnosti, posebej Rimskokatoliško cerkev (RKC) kot prevladujoč versko skupnost, dosledno obravnava v skladu z sedmim členom ustave, ki govori o ločenosti države in verskih skupnosti.

Priporočilo sestavlja sedem točk. Ena od njih vlado poziva, naj plačilo za verske storitve, za katere obstajajo napol formalni ceniki, obdavči. Levica tudi priporoča, naj vlada pripravi zakonodajo, ki bo odpravila zaposlovanje verskih uslužbencev v Slovenski vojski. Prav vojaški vikariat Tomičeva vidi kot posebej velik problem.

Vikariat po oceni poslanke ni pluralen, ampak je del RKC, dopolnjuje pa ga verski uslužbenec evangeličanske cerkve. Vojska je po besedah Tomićeve s tem izgubila versko oz. nazorsko nevtralnost. Prav tako Levica vladi priporoča, naj pripravi zakonodajo, ki bo odpravila zaposlovanje verskih uslužbencev v Slovenski vojski.

Poleg tega Levica priporoča, naj se vladni predstavniki v sklopu uradnih funkcij vzdržijo udeleževanja verskih obredov, s katerimi po besedah poslanke RKC ustvarja vtis državne cerkve. Prav tako se stranki zdi neustrezno, da na verskih obredih sodelujejo uniformirani predstavniki Slovenske vojske ali policije.

"Nedvoumno je, da ima v odnosu do države Rimskokatoliška cerkev privilegiran položaj, ki ga je v zadnjih 20 letih pridobila s političnimi koncesijami političnih opcij vseh barv," je dejala poslanka Tomićeva. To po njenih besedah v neenakopraven položaj postavlja druge verske skupnosti, predvsem pa neverujoče.

Zaenkrat sicer še ni znano, kdaj bo priporočilo Levice obravnavalo pristojno parlamentarno delovno telo.