c S

Po sredini polomiji na odru Mayeva pod vse hujšim pritiskom

05.10.2017 13:08 London, 05. oktobra (STA) - Politična prihodnost britanske premierke Therese May visi na nitki, potem ko se je njen govor v sredo ob zaključku štiridnevnega kongresa konservativcev spremenil v pravo polomijo, čeprav ne po njeni lastni krivdi. Britanski mediji glasno ugibajo, da naj bi Mayeva že v kratkem odstopila, kar pa naj bi ta sicer danes zanikala.

Mayeva naj bi s sredinim govorom dala nov zagon svojemu vodenju vlade in si povrnila avtoriteto, potem ko je že nekaj časa tarča kritik najprej zaradi pirove zmage na junijskih predčasnih parlamentarnih volitvah in nato zaradi po mnenju mnogih slabega vodenja pogajanj z EU o brexitu. Spričo kritik so se okrepila ugibanja o tem, da se njena politična kariera bliža koncu.

Obenem naj bi premierka z govorom zagnala prenovo svoje konservativne stranke, med drugim z napovedjo omejitev naraščajočih cen energije in milijardnih investicij v gradnjo socialnih stanovanj. Konservativce vse bolj ogrožajo laburisti pod vodstvom Jeremyja Corbyna, ki so v anketah celo že močnejši.

A namesto vsebine je v sredo odmevalo vse kaj drugega. Najprej je Mayevo na odru zmotil komik Simon Brodkin, ki ji je izročil obvestilo o brezposelnosti, na Otoku znano kot obrazec P45. Obvestilo je pospremil z besedami, da ji ga prinaša po naročilu zunanjega ministra Borisa Johnsona. Že nekaj časa se namreč ugiba o tem, da skuša Johnson zamenjati Mayevo na Downing Streetu 10.

Kmalu zatem je premierko večkrat napadel silovit kašelj, tako močan, da preprosto ni mogla do besede. Pomagala ni niti voda niti pastila, ki ji jo ponudil finančni minister Philip Hammond. Tudi ko je sčasoma le nadaljevala z govorom, se ji je glas tresel in vse do konca si ni zares opomogla.

Za piko na i je začel na koncu še razpadati napis "gradimo državo, ki dela za vse" na zidu za njenim hrbtom, dve črki sta celo zgrmeli na tla. Ko je po dobri uri vendarle stopila z odra, je moral premierko, ki je bila "izjemno pretresena", potolažiti njen soprog, pišejo britanski mediji.

"To, kar naj bi bil triumf, se je sprevrglo v najbolj ponižujočih 65 minut kariere Therese May na dan, ki ga bomo pomnili še desetletja, a iz povsem napačnih razlogov," so sredino dogajanje pokomentirali pri britanskem Daily Telegraphu. "Kako časa še, da Theresa May dobi pravi obrazec P45?" se sprašujejo pri Sky News.

Kot so sicer obenem spomnili pri Telegraphu, se je vse začelo že prej, saj so bili Mayeva in ljudje, ki ji pišejo govore, že pred samim govorom obtoženi plagiatorstva. Ko so namreč v naprej objavili nekaj izsekov njenega govora, je nek oboževalec televizijske serije Zahodno krilo "s sokoljimi očmi" hitro opazil neverjetno naključje.

Premierkin stavek "ravno takrat, ko nas življenje najbolj preizkuša, sežemo najgloblje vase in ugotovimo, da naša sposobnost, da se spopademo z izzivi pred nami, nima meja" naj bi bil namreč, kot je opozoril, zelo podoben besedam, ki jih je v omenjeni seriji izgovoril namišljeni predsednik ZDA Josiah Bartlett.

Po sredini polomiji danes bolj ali manj vsi mediji na Otoku ugibajo o tem, kako dolgo se bo Mayeva še obdržala na čelu vlade. Po pisanju Daily Telegrapha naj bi 30 konservativnih poslancev že izreklo pripravljenost, da premierko pozovejo k odstopu.

Sky News sicer ob sklicevanju na vir na Downing Streetu danes poroča, da Mayeva vsem ugibanjem in govoricam navkljub ne razmišlja o odstopu ter da jo je danes poklicalo že več ministrov in ji izreklo podporo. A niti tiskovni predstavnik premierke niti tiskovni predstavnik konservativcev za druge medije doslej nista potrdila, da odstop res ne pride v poštev, poroča Reuters.