c S

ZDA od zaveznic v Natu pričakujejo dodatnih 1000 vojakov za Afganistan

05.10.2017 13:14 Bruselj, 05. oktobra (STA) - ZDA bodo od zaveznic v Natu zahtevale napotitev okoli 1000 dodatnih vojakov za boj proti talibanom v Afganistanu, kjer bo tudi Washington okrepil svojo vojaško navzočnost, je danes napovedala nova ameriška veleposlanica pri Natu Kay Bailey Hutchison.

Kot je dejala, v okviru nove strategije, ki jo je 21. avgusta predstavil predsednik ZDA Donald Trump, Washington predvideva "velikodušno število" dodatnih vojakov v Afganistanu - 3000 ameriških in okoli tisoč zavezniških, je dejala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Afganistan se vse od konca Natove bojne misije in umika zavezniških vojakov konec leta 2014 bori z vse večjo aktivnostjo talibanov.

V Afganistanu je trenutno okoli 11.000 ameriških in okoli 5000 Natovih vojakov, ki sodelujejo predvsem pri urjenju afganistanskih vojakov in policistov. Njihove naloge niso bojne, torej ne sodelujejo v spopadih, razen ameriških specialcev. Američani bodo zdaj svojo prisotnost v Afganistanu v skladu z novo strategijo okrepili še za 3000 vojakov. Ameriški obrambni sekretar Jim Mattis je njihovo napotitev odredil že konec avgusta.