c S

Ameriški senatorji predlagajo reformo kazenske zakonodaje

05.10.2017 10:11 Washington, 05. oktobra (STA) - Vplivni ameriški senatorji iz obeh strank so v sredo predstavili predlog reforme kazenske zakonodaje, ki bi bila manj okrutna do manjših prekrškarjev in bolj ostra do resnih zločincev. Predlog sta pripravila republikanec iz Iowe Chuck Grassley in demokrat iz Illinoisa Dick Durbin.

Namen reforme je znižanje kazni za nenasilne kriminalce v povezavi z mamili. Med drugim je predvidena odprava okrutnega zakona o treh prekrških, po katerih avtomatično sledi dosmrtni zapor, ne glede na to, kakšen je zločin. Po drugi strani pa so za resne nasilne kriminalce predvidene višje kazni.

Predsednik senatnega odbora za pravosodje Grassley je dejal, da so s tem predlogom našli pravo ravnotežje med izboljšanjem javne varnosti in poštenosti kazenskega sistema. Kljub temu so še vedno pripravljeni poslušati in upoštevati dodatne smiselne predloge.

Predlog je bil v pravosodnem odboru potrjen že lani, vendar pa ni prišel na glasovanje, ker so mu nasprotovali ortodoksni republikanci, ki jih zanimajo le visoke kazni. Tokrat so podporniki reforme dobili zaveznika v zetu predsednika ZDA Donalda Trumpa, saj se je Jared Kushner zavzel za reformo in se srečal s senatorji.

Največji nasprotnik reforme je pravosodni minister Jeff Sessions, ki jo je kot še senator iz Alabame pomagal blokirati. Vendar pa je Sessions v nemilosti pri predsedniku Trumpu, ker se je izločil iz preiskave ruskega vpletanja v volitve in mu tako ne more pomagati.