c S

Pri dolgotrajni oskrbi žal ni odgovorov na ključna vprašanja

05.10.2017 08:01 Ljubljana, 04. oktobra (STA) - Torkova predstavitev izhodišč za zakon o dolgotrajni oskrbi v okviru posveta v državnem svetu žal ni dala odgovorov na ključna sistemska vprašanja, ugotavlja Anka Tominšek iz Zveze društev upokojencev Slovenije. Ker se vladi počasi izteka mandat in zaenkrat še ni ustreznega predloga, pa dvomi, da bi lahko zadevo speljali v tem mandatu.

Tominškova obžaluje, da niso bili prek izhodišč v javno obravnavo dani predlogi za ključna vprašanja, med katerimi je na prvem mestu financiranje. Rešitve glede financiranja niso bile predstavljene tako, "da bi človek v celoti lahko dobil pravo predstavo", pravi Tominškova in dodaja, da tudi v predlogu zakonskega teksta, ki ga je pridobila, poglavja o tem še ni.

"Skratka, zaenkrat še nismo dosegli konsenza, kako in kaj," je dejala za STA in spomnila, da je že vsa leta ključno vprašanje ravno vir, kako zagotoviti sredstva za dolgotrajno oskrbo, ki je več kot nujna in o kateri so vsi enotni, da jo je treba v takšni dolgoživi družbi, kot je naša, čim prej urediti.

Naša produktivnost in ustvarjena dodana vrednost res nista takšni, kot v nekaterih drugih državah, kar so nekateri izpostavili tudi na torkovem posvetu, a treba je jasno določiti prioritete, je opozorila Tominškova. Pri tem je poudarila, da mora biti tudi pri tem prispevku za dolgotrajno oskrbo, kakršen koli že bo, zagotovljena solidarnost.

Sicer pa je izpostavila še nekatera druga vprašanja. Zavzela se je za enostavne postopke, saj se boji, da bi s prevelikim formaliziranjem zadev velik del na novo zbranega denarja šel za birokracijo namesto za oskrbo tistih, ki jo potrebujejo. Prav tako je opozorila na potrebo po razvijanju novega profila zaposlenih, pri čemer kadra na tem področju že danes primanjkuje.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je namreč na posvetu v DS v torek prvič spregovorila o rešitvah dolgo pričakovanega zakona o dolgotrajni oskrbi. Napovedala je novo dajatev in navedla nekatere možne predloge, o katerih pa se še usklajujejo s finančnim ministrstvom.