c S

Puigdemont vztraja pri uveljavitvi referendumske odločitve in poziva k mediaciji

05.10.2017 08:15 Barcelona, 04. oktobra (STA) - Katalonski premier Carles Puigdemont je v televizijskem nagovoru ponovil, da bo uveljavil referendumsko odločitev o neodvisnosti Katalonije, obenem pa pozval k mediaciji. Po njegovih besedah je kralj Felipe s torkovimi izjavami "razočaral številne v Kataloniji", kjer da so od monarha pričakovali "poziv k dialogu in medsebojnemu razumevanju".

Pred tem so sicer mediji poročali, da bo katalonski parlament samostojnost Katalonije predvidoma razglasil v ponedeljek. O tem naj bi se že dogovorili predstavniki koalicijskih partnerjev v katalonski regionalni vladi, vendar Puigdemont v večernem nagovoru o časovnici ni govoril. V torek je sicer za britanski BBC napovedal razglasitev samostojnosti Katalonije v nekaj dnevih.

Precej grenkih besed je v večernem nagovoru namenil španskemu kralju Felipeju VI., ki je v torek dejal, da katalonski voditelji delujejo "povsem zunaj vladavine prava in demokracije" ter da je potrebno obraniti ustavni red Španije, poroča španski časnik El Pais na spletni strani.

"Kralj je prevzel govorico in politiko vlade Mariana Rajoya, ki sta bili za Katalonijo katastrofalni, in namerno ignorira milijone Kataloncev, ki ne mislijo kot oni," je opozoril Puigdemont.

Po njegovih besedah sicer "ta trenutek kliče k mediaciji", poroča britanski BBC. "V zadnjih urah smo dobili več predlogov zanjo in še jih bomo, a od države nismo dobili nobenega pozitivnega odgovora," je še dejal katalonski premier.

Španska vlada se je na te izjave odzvala s sporočilom, v katerem zavrača vsakršno mediacijo, dokler Barcelona napoveduje osamosvojitev. "Če se želi gospod Puigdemont pogovarjati ali pogajati ali pa poslati mediatorje, dobro ve, kaj mora pred tem storiti: vrniti se mora na pot prava, ki je ne bi smel nikoli zapustiti", so še sporočili iz Madrida.

Po današnjih sestankih predstavnikov strank, zastopanih v katalonskem parlamentu, so za ponedeljek sklicali plenarno zasedanje parlamenta, na katerem bodo razpravljali o izidih referenduma. "Na seji je možna razglasitev neodvisnosti," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal neimenovan vir v katalonski vladi.