c S

Dosmrtne kazni za 34 pučistov zaradi poskusa umora Erdogana

04.10.2017 16:13 Istanbul, 04. oktobra (STA) - Turško sodišče je danes 34 pučistov obsodilo na večkratne dosmrtne zaporne kazni zaradi poskusa umora turškega predsednika Recepa Tayipa Erdogana v noči spodletelega državnega udara 15. julija lani, ko je bil Erdogan z družino v hotelu ob Egejskem morju.

Kot je poročala državna televizija TRT Haber, je sodišče v kraju Mugla 34 ljudi obsodilo na po štiri dosmrtne zaporne kazni.

Med obsojenimi je tudi general Gökhan Sönmezates, vodja pučistov, ki so "hoteli ujeti ali ubiti Erdogana", sta po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poročali televiziji NTV in CNN-Türk.

To je bilo najbolj pomembno od sojenj, ki potekajo v Turčiji po poskusu državnega udara, v katerem je umrlo okoli 250 ljudi. Pri tem žrtve med pučisti niso upoštevane.

Začelo se je 20. februarja, oprostili pa so enega obtoženca, primere treh pa so ločili.

Na zatožni klopi so bili vojaki in častniki, ki so v noči s 15. na 16. julij lani, ko so pučisti skušali zavzeti središča oblasti v Istanbulu in Ankari, napadli hotel v turškem obmorskem letovišču Marmaris, kjer je bil Erdogan z družino na dopustu. Po navedbah Erdogana so v hotel prišli malo po njegovem odhodu, v medsebojnem obstreljevanju pa sta bila nato ubita dva njegova varnostnika, ki sta ostala v hotelu.

Pučisti so se nato skrivali na podeželju, prijeli pa so jih po večdnevnem iskanju.

Po navedbah turških oblasti je bil načrt za umor Erdogana del širše zarote za strmoglavljenje vlade, za katero naj bi stal islamski klerik Fethullah Güllen, ki živi v ZDA. Turčija je sicer od Washingtona že večkrat zahtevala njegovo izročitev.

Zaradi obtožb o povezavah z Gülenom so od julija lani v državi, kjer od poskusa puča veljajo izredne razmere, prijeli že več ko 50.000 ljudi, več kot 140.000 uslužbencev javnega sektorja pa je bilo odpuščenih ali suspendiranih. Opozicija, številni mediji in tudi tujina Erdoganu očitajo, da izredne razmere izkorišča za pregon vseh svojih kritikov in nasprotnikov.